søndag 25. oktober 2009

Skjulte skatter i Marka: Bygdeborgen i Maridalen

Vel, denne er kanskje ikke så skjult og det er nok heller ikke så få som vet om den. Jeg kom over skiltet til denne bygdeborgen under min leting etter Massjørgen sin tomt, og ble nysgjerrig på denne borgen. Men da skulle jeg ut på en lengre tur, så jeg tok meg ikke tiden til å stille min nysgjerrighet der og da. Det tok jeg meg derimot tid til denne våte dagen i oktober.

Trollsk sti opp til bygdeborgen.

En måte å komme seg til bygdeborgen er å følge gangveien som går på østsiden av Maridalsvannet og gå videre i retning av Solemskogen istedetfor i retning av Sander gård der veien deler seg. Denne ruten fulgte jeg, det er såklart mulig å komme dit via andre ruter. Kort tid etter dette veiskillet kommer man til skiltet som peker på en sti som vil føre deg opp til bygdeborgen, så ikke så veldig skjult igrunn. Stien går opp en mosegrodd ravine som gir landskapet et trollsk preg.

Bygdeborgen i Maridalen.

Det er ikke mye igjen av denne bygdeborgen fra steinalderen. Disse borgene er det delte tolkninger av hvilken funksjon de utgjorde, fra tilfluktsteder, til vaktposter, og til grensemarkeringer. Denne borgen lå ved en viktig ferdselsvei mellom Nittedal og Maridalen, samt at den lå mellom grensen mellom Østre og Vestre Aker. Men nå er det bare en steinhaug igjen av borgen og den utgjør nå mer en funksjon som åsted for de med interesse for lokalhistorie.

Tåkefullt i Lillomarka.

Etter å ha sett borgen begir jeg meg på en heller planløs tur ut i Lillomarka. Det blir til at jeg går opp stien i retning Sinober og Lilloseter, men tar av ned mot Sandermosen ved stiskillet som ligger i nærheten av Fugleleiken. Gråe skyer ligger som en svøpe over marka. Stien krysser Styggedalen, en smal dal som muligens er stygg, men som er tøff å gå i.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg