søndag 1. november 2009

Troll I Eske (01.11.09): Det Hvite Båndet

Det har begynt å bli lenge siden jeg har fått med meg en troll i eske på Cinemateket, nå fikk jeg endelig tid til å gå en ukjent film i møte. Faktisk ikke fått med meg en visning siden juli-visningen (Jeg Har Elsket Deg Så Lenge). Aldri godt å vite hvilken film de viser, men av og til hender det faktisk at man gjetter hvilken, det ble ikke tilfellet denne gang.

Ut av esken ble Michael Haneke sin nyeste film trukket, nemlig Det Hvite Båndet (Das Weisse Band), gullpalme-vinneren fra Cannes i år. Filmen tar plass i tiden rett før første verdenskrig i en liten landsby i Tyskland, der en rekke tragiske hendelser finner sted fram til de kjente skuddene i Sarajevo. I det som i utgangspunktet virker som et fredsommelig sted, bryter disse hendelsene opp fasaden og avdekker ulmende sår og tidligere underkuede hendelser.

Sentralt i historien står presten, legen, baronen og læreren, og såklart landsbyens barn. Alle blir de offer for hendelsene som utspiller seg i den lille landsbyen, men har de alltid vært på offerets side? Barna spiller en sentral rolle der de moralske retningslinjene står i veien for deres naturlige utvikling. Og når hendelser og urett mot dem blir gjennomført uten at det får følger, hvem skal da få fram sannheten?

Filmen føres i pennen av landsbyens lærer, men der en lærer hovedsaklig gir svar på hvordan og hvorfor ting er som de er, gir ikke filmen direkte svar på dette. Mye av dette utelates til seerne.

Det er en visuelt flott film, filmet i svart-hvitt. Skuespiller-prestasjonene er det ikke noe å si på, til tider veldig godt. Godt håndtverk i en veldig god film som drar parallene til røttene til en hvis bevegelse som senere skulle reise seg i Tyskland, men som kanskje kunne ha tjent på å være litt kortere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg