onsdag 2. juni 2010

Kjentmannsmerket: Lysakerelven Ved Røafossen

Det er ikke ofte at man føler at man nesten går i en villmark når man befinner seg i et villastrøk. Men når jeg nå går ned fra Bogstad og til Lysaker er det omtrent akkurat det jeg gjør. Dette er regnet som en del av Bærumsmarka, men jeg våger meg på å gi et nytt navn til denne lille utmarka midt mellom alle villaene, nemlig Villamarka. Uansett så er det kanskje mer sjanse for å gå seg vill i villaene rundt.

Elven bruser nedenfor stien.

Jeg er på ekspedisjon ut i den store villamarken for å finne kjentmannsmerke-posten som er satt opp langs Lysakerelven med utsikt over Røafossen. Ekspedisjonen starter på Fossum rett nedenfor Oslo Golfklubb. Jeg har ikke tenkt å klaske til en liten ball, rope 'fore' og se om jeg klarer å se den hvite prikken på himmelen, så jeg spaserer nonchalant forbi. Første del av turen går på østsiden av elven, en hyggelig start, men ikke like vilt som lengre ned. Jeg passerer rester etter Voksen Mølle, en av mange møller som har ligget langs elven. Det er i tillegg anlagt en liten terrengsykkel-bane langs stien.

Jeg går under bruen hvor t-banen går, der har noen festet et tau under bruen og bruker det til å slynge seg over og ut i elven. Tauet er i bruk når jeg passerer på vei ned mot Grini Mølle. Først nå begynner jeg for fullt å bevege meg ned i den frodige dalen som elven renner igjennom, med villaer som kan skimtes gjennom trærne på begge sider. Stien slynger seg oppover langs dalsiden, nedenfor hører jeg bruset fra Lysakerelven.

Lysakerelven ved Røafossen.

Posten er ikke vanskelig å finne, men den er posisjonert ved et flott utsiktspunkt over Lysakerelven. Fra utsiktspunktet ser jeg vannet fra Røafossen renne ut i en liten dam nedenfor meg, i bakgrunnen ljomer nye Holmenkollen. Det er frodig på alle kanter. Så en forstår hvorfor man har valgt å plassere en post midt i villamarka. Nedenfor posten ser jeg at det går en sti, om ikke helt tydelig, nedover lia. Tenker at denne tar meg ned til selve elven, noe som viser seg å være rett. Der nede får jeg en nærmere titt på dammen og jeg ser opp mot der stien bukter seg i lia ovenfor. Det er og tydeligvis fisk i elven, for jeg møter på to fiskere som prøver lykken i dammen. Kan hende det er villalaks de får på kroken?

Bratt er det og ned mot elven fra stien videre nedover, så det er anlagt rekkverk langs flere partier. Jeg tar noen sidesprang fra stien og finner blant annet en knaus med en fin utsikt, det går omtrent rett ned bare ett skritt bortenfor meg. I tillegg må jeg ta meg en liten pause med litt mat og en kopp te, så jeg trasker ned lia gjennom bushen og finner meg en stille plass ved vannet.

Det er satt opp rekkverk langs stien på en rekke partier.

Først når jeg nærmer meg Jar begynner stien å bevege seg nedover, det føles hyggelig å gå litt langs elven og. Ved Jar krysser jeg over og rundt bruen før jeg fortsetter videre nedover på østsiden. Etter Grini Mølle har jeg holdt meg på vestsiden av elven. På denne siden av elven er stien også støttet opp med små plattformer der den går rundt små knauser man ikke ville ha kommet seg rundt ellers. Til slutt befinner jeg meg ved turens stopp, nemlig Lysaker. Ikke den store turen, elven er omtrent syv kilometer lang, men det ble en fin og koselig ekspedisjon gjennom villamarken.

Frodig rundt Røafossen med nye Holmenkollen i bakgrunnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg