mandag 19. juli 2010

Femundsmarka (Dag 6): Svukuriset - Haugen - Oslo

Da var det den siste dagen, jeg våkner under myggnettet på låven og er spent på været. Jeg kan ikke høre noe regn utenfra. Det viser seg at det er klarvær ute og at det da blir en liten tur på meg idag, som jeg jo og ønsket. Revlingen utgår og Haugen trer inn.

Stor-Svuku troner skyfritt over meg.

Ved frokosten får jeg lyst til å slå hodet i bordkanten. Årsaken er at jeg finner ut at noen fikk ideen med å gå opp til toppen av Stor-Svuku etter middagen dagen før. Noe som jo var en brilliant idé, hvorfor kom ikke jeg på den idéen. Med få skyer på himmelen (ingen på toppen denne gang) og få opplevd den flotte solnedgang på toppen ville det ha vært en flott tur. Nesten så jeg vurderer å løpe opp til toppen nå.

Med sekken pakket for siste gang denne turen forlater jeg Svukuriset og går tilbake i retningen jeg kom fra igår. Jeg ser nå det bakhodet så igår, fram til jeg tar av fra stien i retning Røvollen og Skedbrostugan og går i retning Haugen. Den starter på en åpen slette før den går ned og inn i skogen igjen. Før det derimot går jeg opp til toppen av Kuvola, som jo blir et slags patetisk substitutt for det smått høyere fjellet ovenfor meg. Jeg speider utover Femunden og kan faktisk se M/S Fæmund II lengre sør på vannet.

Kuvolsætra.

Fra toppen av Kuvola går jeg gjennom skogen og ned til Kuvolsætra hvor jeg tar innpå stien igjen. Den går gjennom et skogterreng med mygg på massevandring, før jeg ankommer Haugen gård. Derfra er det kort vei ned til fergeleiet. Jeg har litt tid på meg før båten kommer. Min vandring er over.

Det er kaldt i Femunden, men likefullt forfriskende. Måtte få skylt av meg litt svette før jeg går ombord på båten tilbake til sivilisasjonen. En tamrein kommer luskende ned til vannkanten litt bortenfor meg mens jeg holder på og plasker. Ved fergeleiet fyrer jeg opp stormkjøkkenet og koker meg litt vann til en kopp te til lunsjen. Jeg veksler noen ord med et par som er ute og padler på Femunden, de legger i vei og jeg ser dem gradvis bli mindre og mindre jo lengre ut på vannet de kommer. Når båten kommer er de som to små prikker på den andre siden.

Drivende skyer over Femundsmarka og Femunden.

M/S Fæmund II er full av folk, den rake motsetningen til når jeg ankom Femundsmarka med den. Blir tydeligvis mer folksomt i marka i denne uken, ved Røsanden er det et lite folketog som står igjen på den lille kaia. I tillegg til et følge med tre kanoer.

Selv går jeg av på Synnervika og ombord på bussen tilbake til Røros. Når bussen ruller inn på Røros stasjon står toget og venter på meg. Og tut tut, tøffere enn toget, så er jeg hjemme igjen i Oslo. Femundsmarka turen min er over.

Oppsummering.

Fra solnedgangen over Skedbrofjället.

Det har nå vært en fin opplevelse i denne villmarken. Selv om jeg til tider føler at jeg har blitt terrorisert av myggen. Men turen ga meg et sett med flotte solnedganger, natur opplevelser og vakker natur på den ene siden. Tung bør, såre føtter og kraftig regnvær på den andre siden.

En vegg av regn møtte meg på turens nest siste dag.

Skulle virkelig ha fått sett mer av de innerste gemakkene til Femundsmarka. Så en skal ikke se bort ifra at jeg kommer til å vende tilbake hit. Da skal jeg være litt mer forberedt på myggen. Og fiskestanga skal være med.

2 kommentarer:

  1. Hei, planlegger selv tur til området, kanskje helst Rogen. Morsomt å lese dine fine innlegg. Skjønner jeg virkelig må forberede meg på myggen...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, det er nok en del mygg der, men dette varierer nok for hvert år. Burde ikke sette en demper på lysten til å reise til dette fantastiske området. :)

      Slett

populære innlegg