søndag 4. juli 2010

Troll I Eske (04.07.10): Dogtooth

Jeg gikk glipp av forrige troll i eske, som viste seg å være Fatih Akins nye film, Soul Kitchen. Den skal jeg uansett se når den settes opp på kino. Denne månedens troll ville nok ha vært en film jeg i utgangspunktet ikke ville ha prioritert, så derfor greit å få den med seg på denne måten.

Det ble stadfestet med en gang at filmen var gresk, og med det antall greske filmer som vanlig kommer på kino her til lands burde det ha vært enkelt å gjette seg til hvilken film som skulle vises. Det er bare å følge litt med på hvilke filmer som kommer. Men jeg må si at denne hadde gått meg hus forbi. Filmen vant Un Certain Regard prisen under Cannes, heter Dogtooth og er regissert av Giorgos Lanthimos.

Dogtooth.

Lystige saker er dette ikke, den minner litt om Hundedager av Ulrich Seidl i formen, og ikke bare i navnet. Vi møter her en gresk familie hvor foreldrene holder barna innesperret for omverdenen utenfor gjerdet til huset og hagen. De har blitt opplært til at det er farlig å bevege seg utenfor. Den reelle årsaken til dette gis det ikke et direkte svar på, om det er for å beskytte, kontrollere eller et eksperiment.

Barna har ingen viten om verdenen som eksisterer utenfor gjerdet, for dem er fly leketøy som de kan få hvis de faller ned i hagen, katter er blodtørstige monstre som vil spise dem opp og gule blomster er zombier. Usannsynlig forklaringer på ting og hendelser som foreldrene ikke kan hindre at barna får kontakt med, men som for oss tilskuere gir noen artige scener. Filmen innehar en viss komikk, som når foreldrene har sex så hører de på en walkman under akten, men for det meste er dette ganske så dystre og triste greier.

Filmen kan nok sees på som en kommentar til det å overbeskytte barna mot stimuli og impulser utenfra, i en tid hvor mediene tar mer og mer plass. Men i filmer som beskriver oppvekst i overbeskyttede kår vil nok The Virgin Suicides av Sofia Coppola og Eplet av Samira Makhmalbaf stå som sterkere filmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg