torsdag 23. september 2010

Jety-Oguz til Tilety-dalen

Andre dag i Tien Shan fjellene, vi har overnattet i Jety-Oguz dalen i yurta-telt. Denne etappen var på 14 kilometer, startet på 2250 moh og når vi ankom Tilety-dalen nedenfor Tilety-passet, som var dagens mål, lå vi på en 3000 moh. I Tilety-dalen var det overnatting i to-manns telt. Disse var slått opp når vi kom, i tillegg til et stort middagstelt, så mye 'luksus' på turen.

Turen gikk gjennom et frodig fjellandskap hvor vi passerte flere typiske kirgisiske setere, ofte av type yurta-telt eller små hytter. Landskapet minner mye om norsk fjellandskap, men er selvsagt mye høyere oppe. Det regnet mens vi spiste lunsj, så den ble inntatt i ly av en liten skog. Det var en ellers en ganske så rolig etappe.

Fjellene der vi gikk var grønne og frodige, og fjellandskapet hadde mange likheter med den norske fjellheimen.

Et eksempel på en liten kirgisisk seter som vi passerte på den andre dagen. Bonden sto og fulgte med oss der vi passerte.

I den andre dagen på fjellturen gikk vi mye i frodig natur, fjellsidene var grønne på hver vår side. Likevel gikk vi på høyde med og høyere enn de høyeste fjellene her hjemme.

Vi passerte en liten seter hvor to unge kirgisiske gutter hjalp til med seterdriften. På bildet sitter den ene gutten og yster, mens den andre gutten måtte passe på en hund når vi passerte. Hunden, ble vi fortalt, kunne være aggresiv mot fremmede.

Den innerste delen av Tilety-dalen, vi ser snøkledte topper som troner innerst i dalen. Nesten innerst i dalen lå teltleiren vi skulle til, nedenfor Tilety-passet som vi skulle passere dagen etterpå. Mektig flott og vakkert.

Ingen helårsbru ala Turistforeningen på ruten her, Tilety-elven ble krysset på tømmer-stokker.

Etter at vi kom fram til teltleiren tok jeg meg en liten tur alene lengre inn i dalen. Lengre inn blir det brattere der elven kommer ned fra fjellene før den renner videre ned Tilety-dalen. Tok meg en tur opp i åsen for å få en utsikt over dalen vi hadde gått i.

Det begynte å regne mens jeg var på vei tilbake til leiren, noe som førte til at vi ble belønnet med en kirgisisk regnbue over teltleiren.

Mørke skyer over teltleiren på ettermiddagen.

Vi samlet oss ute om kvelden, men det var en kjølig kveld. På skiltet sto det en melding om å holde leiren ryddig: "Please do not leave the garbage. Keep this place clean! Thank you."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg