søndag 3. oktober 2010

Troll I Eske (03.10.10): Buried

I de første minuttene er lerrettet helt svart, og det er stille. Så begynner man å høre noen puste, men fortsatt ser vi ingenting. Like lite som hva hovedpersonen, her Paul Conroy i Ryan Reynolds sin skikkelse, vet hva som venter han når han våkner opp i kisten han er begravet, vet vi hvilken film vi skal få se. Troll i eske og her foregår virkelig hele filmen presist nok inne i en eske.

Buried.

Filmen heter Buried, er regissert av Rodrigo Cortés og blir bært på skuldrene til Ryan Reynolds (Berg i Pizzagjengen) alene. Utgangspunktet er veldig enkelt, men legger godt til rette for litt klaustrofobisk skrekk. Paul Conroy jobber som trailersjåfør i Irak, men etter at konvoien han kjørte i ble angrepet, våkner han opp innelukket i en kiste. Og der har du hele premissene til filmen, hvordan takle en situasjon som dette og med få hjelpemidler uten å få panikk.

Det er mye som spiller på den ene skuespilleren man ser for at en sånn film skal fungere, og Reynolds gjør en bra jobb som den angstfylte sjåføren. Enkelte andre regissører ville kanskje falt for fristelsen å fylle inn flashbacks av hva det siste vår mann i kisten husker før han våkner opp, eller til minner fra når han var sammen med kjæresten sist. Men dette styrer Rodrigo Cortés fint unna, alt foregår inne i det begrensede området av en kiste. Og det nører bra under den klaustrofobiske og nervepirrende stemningen i filmen, man føler seg stengt inne sammen med Paul Conroy.

La deg bli begravd med denne filmen og det vil føles godt å komme ut igjen i den mørke oktober kvelden etterpå. Ikke la deg skremme av at det bare er en skuespiller, selv om man hører andre i filmen, det er en vellykket film. En film jeg var spent på i utgangspunktet, den skuffet ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg