søndag 6. mai 2012

På biter av en pilegrimsferd i Sverige

På besøk til Emma i Gøteborg (vel, Anneberg) som jeg møtte på Caminoen. Rett ved der hun bor går det en pilegrimsrute, og hva bedre da enn å ta en smaksprøve på denne ruten når jeg er her nede. Hele pilegrimsleden strekker seg fra Källered, som ligger rett utenfor Gøteborg, til Hasslöv 18 mil lengre sør. Deler av ruten går på det som kalles for Hallandsleden. Vi gikk bare på lørdagen, så unødvendig å si at vi ikke gikk alle milene.

Solnedgang ved Särö fredagen før vår vandring.

Det er fint vær, men det blåser en del. Trass i at det er litt surt, er det et fint vær å gå i. Vår lille pilegrimsferd i Sverige starter fra Hjälmared og det som slår oss aller mest er at det er rideskoler og hesteplasser over alt. Ruten tar oss fort inn i skog hvor skogbunnen er dekket av hvitveis. Vi er i landlige omgivelser og det synes.

Hvitveis på skogbunnen i starten av vår vandring langs Hallandsleden.

Det er ingen gule piler som viser vei her og rett som det her går vi litt feil, som ved Lille Iglakärr hvor det er mye tømmerhogst hvor stien har forsvunnet blant de felte trærne. Hallandsleden er markert med et brunt merke, men dette er ikke gjennomgående for hele pilegrimsruten. På et senere tidspunkt skal vi kunne erfare akkurat det. Ved Store Iglakärr tar vi oss en liten pause og noe mat, vannet føles ikke veldig innbydende akkurat nå.

På vandring i Sverige.

Ruten tar oss over stier, grusveier og små veistrekninger på asfalt. Vi passerer kulturminner som gamle gravrøyser, over stier der pilegrimmer fra fordums tider har gått. Leden går gjennom små landlige plasser, men det er langt mellom butikker og kaféer. Pilegrimsherberger som man er kjent med fra Jakobsveien eksisterer ikke. Istedet får vi gå i ro og fred alene, vi møter nesten ingen på vår tur.

To nysgjerrige hester kom meg og Emma i møte.

Ved Lygnern, som er et vannreservoars-område, ligger det en kirke med flott utsikt over det flate landskapet i Halland. Vi går langs en vei som er stengt grunnet vannreservoaret, og nyter samme utsikt som presten i kirken vil se på vei til og fra sin jobb. Over noen enger blir vi møtt av noen nysgjerrige hester.

Utsikt over Halland fra pilegrimsleden gjennom det sørlige Sverige.

Over trekronene troner vindmøllene seg som utenomjordiske tårn over oss og gir en følelse av å vandre i et fremmed landskap, vi ser propellbladene forsvinne og dukke fram igjen lydløst over trærne. Og vi er på en måte i et fremmed landskap på virkelig og, for ved Agnsjön finner vi ut at vi ikke lengre er på pilegrimsleden lengre. Ovenfor Tom skiller pilegrimsleden og Hallandsleden lag, ihvertfall hvis vi skal tro kartene. Og vi har fulgt kartene. Med det setter vi strek for pilegrimsvandringen og setter kurs tilbake mot Fjärås station forbi Tom.

Vi forlater Lygnern vannreservoars-område, en forlatt bygning ligger ved siden av veien.

Det ble en fin tur på denne delen av pilegrimsleden i det sørlige Sverige. For å lese mer om denne ruten kan man lese her.

Emma ved veien tilbake til Fjärås station. Vi har forlatt pilegrimsleden og er nå på vei for å ta bussen tilbake mot Kungsbacka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar