søndag 3. mars 2013

Vintertur på Norefjell

Lurt meg med på vinterfjelltur, så da står jeg her sent på kvelden en torsdag. Her er ikke så langt unna Norefjell Quality Spa & Resort. Vi skal heldigvis ikke dit, så i lyset fra hodelyktene setter vi ut i mørket. Ikke lenge etterpå dukker månen opp på himmelen og lyser opp terrenget for oss. Vi er jeg og fetterne mine, Kjetil og Halvor, samt Lars Even, som er en venn av Kjetil.

Kjetil nyter påskeværet på Norefjell.

Graving av skavl for en plass i solen og nyte lunsj.

Sent i gang, sent i seng. Siden vi kom sent avgårde, kommer vi heller ikke langt avgårde før vi setter opp camp for første natten. Stjerneklar himmel og en lysende måne over teltet mens vi kryper ned i soveposene for første gang. Vi våkner til et klart påskevær. Nå er det ikke påsken, men med dette været føles det akkurat som om at det er det det er. Og det blir og da klart at dette blir en bedagelig tur. Bare å nyte vinteren, naturen og det flotte været. Solen står høyt på himmelen når sekkene og pulkene er pakket. I horisonten ruver Blefjell og Gaustatoppen snøkledt i det fjerne.

Utsikt til en flott solnedgang på Norefjell.

På vei opp mot Høgevarde.

Kosetur på ski og ingenting er da som å sitte i en skavl og sleike sol. Kort sagt så ble det kort gått før vi fant en perfekt spot for å grave oss ned i en skavl og nyte været, og en litt for tidlig lunsj kanskje. Så i et kritthvitt landskap begynner å vi oppstigningen mot Høgevarde. Vi er så stae at vi ikke skal ta på fellene på skiene, så med pulkene på slep kjemper vi oss opp bakkene. Solen synker nedover mens vi stiger oppover, lilla toner på himmelen. I DNT-hytta på Høgevarde lyser det fra et stearinlys i ett av vinduene. Mørkere toner senker seg over landskapet mens vi fyker nedover mot Raudmyra.


Solnedgang fra Norefjell.

Et vinterland på Norefjell. Høgevarde ligger på andre siden av de hvitkledte toppene.

Vi stopper for dagen i lia ovenfor Raudmyra og nedenfor Skranten. Dagen har også stoppet, det er mørkt ute. Og stille. Bare avbrutt av lyden av spadene som graver seg inn og ned i snøen for å gi teltet ly for vinden. Det har vært en flott dag ute på ski, men det føles også godt å krype inn i teltet og få fyrt opp brenneren. Enda bedre blir det når det diskes opp med pannekaker til dessert.

Graving av teltplass fredag kveld.

Halvor og Kjetil graver ut teltet lørdag morgen. Kraftig snøfokk hadde dekket til deler av teltet i løpet av natten.

Våkner opp om natten at det blåser kraftig ute, det gir en fin kakafoni fra teltet. Lørdag morgen og det har ikke løyet. Ute blåser det kraftig og snøfokk driver forbi teltet. I sidelommen til teltet må jeg grave ut sekken av snøen. Så, fersking på vintertur og det merkes. Vannflasken er fryst og jeg stapper den nedi soveposen for å varme den opp litt. Noe som viser seg å være en særdeles dårlig idé. Vannlekkasje i soveposen. Tarjei danser en ironisk seiersdans i teltet. Det går likevel bra, inne i det varme teltet tørker posen fort.

Opp mot Gråfjell.

Lars Even drar pulken på vei over Gråfjell i den kraftige vinden. Flott sol.

Ute er det å stille seg i 45 grader fremover og bryte seg vei gjennom vinden, det blåser ganske så heftig. Det er bare vind, sol er det også. Flott ute i blesten. Opp over Gråfjell er det å gå foran pulkførerne og danne en menneskelig vindskjerm for å skjerme dem fra vinden. Vinden får snøen til å danse over og bortover bakken, som små snødervisjer. Over det høyeste punktet på ruten over Gråfjell blåser det så kraftig at store biter av snø blir tatt av vinden, ser ut som små drager som flyr i vinden. Nedover snur skisporene og vi får nå vinden i ryggen. Trenger ikke gjøre noe for å bevege oss bortover. Snøen blåser over åsene i vindkastene nedenfor.

Kraftig vind over Norefjell på lørdag. Snøfokk driver over landskapet.

Undertegnede på kammen med utsikt ned mot Holmevassnatten.

Passerer gjennom hytteområdet rundt Tempelseter ganske så sultne, snøfokken tillot ikke mye til pause. Vi slår leir i lia ovenfor Gamlesetervatnet. Flott utsikt, men det er røde og fiolette toner på himmelen. Med andre ord er solen på vei ned. En morsom dag på fjellet. Så venter en siste hyggelig kveld i teltet.

Flott utsikt i det pene været mot Holmevassnatten.

Søndagen byr på mer påskevær og stille vind. Og en rolig, fin og kort økt før vi befinner oss tilbake ved bilen igjen. Vi er alle enige om at det har vært en flott tur. Det ble ingen slitetur med lange distanser og dager, men en tur hvor vi nøt været og fjellet.

Glød fra teltet om natten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar