søndag 9. juni 2013

(Hadrian's Wall Path) Dag 1: Wallsend - Heddon-on-the-Wall

Lengde: 24,0km.

Wallsend har nok fått navnet sitt for å være enden av Hadrian's Mur (Vallum Aelium), men for meg og Alessandra er det starten på Hadrian's Wall Path. En ny vandring står for døren og ruten vi skal følge tar oss fra Wallsend og over til Bowness-on-Solway på den andre siden av England. Strekningen på rundt 135km følger restene av muren og der muren gikk så godt den kan.

Ornament i rekonstruksjonen av en fontene i det romerske badet i Segedunum.

Ganske så passende så starter ruten ved siden av restene av det gamle romerske fortet Segedunum, så det er på sin plass å begynne turen med et besøk der. Det er lite som er synlig av fortet nå, men man kan se store deler av strukturen til fortet på bakken. Museet inneholder også det eneste romerske badehuset i Storbritannia, som er rekonstruert etter utgravninger gjort på Chesters fort senere på ruten. Utsiktstårnet ga forøvrig et fint overblikk over restene av fortet og området rundt. Det er lite som minner om romerske tider her nå. Litt bortenfor restene av fortet finner vi rester av selve muren, de eneste delene av muren man får se før man kommer til Heddon-on-the-Wall.

Rester av Hadrians mur ved Segedenum. Dette er eneste synlig del av muren før man kommer til Heddon-on-the-Wall.

Segedunum. Oversikt over det gamle romerske fortet fra utsiktstårnet i museet. Ruten går på nedsiden av gjerdet til venstre.

Selve ruten starter ganske så unnselig ved siden av Segedunum, det er bare et lite skilt som antyder at du er på starten av en lengre tur som vil ta deg over til den andre siden av Nord-England. Det første som slår meg er at det føles godt å legge ut på en ny vandring. I starten har ruten et litt landlig preg over seg, selv om den går ved siden av det som er en forstad til Newcastle. Siden restene av muren ligger godt skjult under Newcastles bygninger blir vi istedet ledet ned til breddene av Tyne-elven. Ruten følger så elven inn til Newcastle.

Ved starten av Hadrian's Wall Path. Fra her går ruten videre forbi Newcastle og til neste stopp Heddon-on-the-Wall.

Etter å ha gått igjennom litt småkjedelige deler langs forstadene til Newcastle kom vi ned til elven Tyne, noe som gjorde vandringen fort mye hyggeligere. Langs elven var det og mange fiskere som prøvde lykken.

For å komme meg til starten på ruten fløy jeg til Newcastle, nå ankommer vi byen langs elven. Etter drøye to timer er vi tilbake der vi startet før vi reiste ut til murens ende. Solen skinner over bruene, siden det er søndag er det markedsdag og det er mange folk ute. Vi setter oss ned på en fortaus-restaurant og bestiller oss lunsj.

Vi ankommer Newcastle upon Tyne med sine kjente bruer. Til høyre ser du Baltic, en gammel mølle som nå brukes som museum for samtidskunst, bak ser vi The Sage Gateshead, et senter for musikkutdanning, forestillinger og konferanser.

Ut av Newcastle langs elven med Millennium-broen og Tyne-broen lagt bak oss, blir det fort roligere. Vi ser fram til å komme ut av byen og vandre i mer landlige omgivelser. Ved Elswick lå tidligere Armstrong Works, noe som må ha ført til litt mer tørstige omgivelser. På midten av 1800-tallet lå det ikke mindre enn 44 puber her. Dessverre er det tørrlagt her nå og man blir ikke mindre tørr i kjeften av å vandre langs en motorvei som ruten gjør etterpå. Heldigvis forlater ruten motorveien og tar oss gjennom en park ved Denton Dene.

Med tanken på å ha vandret langs et område som inneholdt et hav av puber uten å se en eneste en, føles det godt å ankomme The Boathouse. Her stopper vi for en drink og for å nyte det flotte været, med Tyne-elven tilbake ved siden av oss igjen. På siden av puben er det markert hvor høyt vannet har gått når det har vært store oversvømmelser, i 1771 gikk vannet nesten høyere enn døren.

Alessandra foran The Boathouse, en av flere puber og vertshus vi passerte på vandringen.

Vi nærmer oss dagens mål, Heddon-on-the-Wall, siste delen av dagens etappe går langs elven. Vi er endelig nå for fullt i landlige omgivelser med byen lagt et stykke bak oss, på andre siden av elven stikker kirkespiret til Ryton kirke opp fra trærne. Det er en liten stigning opp åsen mot det lille stedet på muren. Vi ankommer overnattingsstedet vårt for natten, Hadrian Way Bed & Breakfast, og blir møtt med en hjertelig velkomst.

De har gule piler her og, et gledelig gjensyn for en Caminofarer. Men det er ikke de gule pilene vi hovedsaklig må se etter på denne vandringen, her er det den hvite nøtten som teller.

Det er nå så at siden Segedunum ikke åpnet før klokken var 11 siden det er søndag kom vi oss sent avgårde, vi var ikke avgårde før klokken rundet halv ett. Det betød at vi ankom Heddon-on-the-Wall relativt sent. Så etter å ha blitt mottatt med te og snakket en stund med den veldig hyggelige damen som driver gjestehuset blir det fort klart for oss at vi har dårlig tid for å kunne få oss noe å spise for kvelden (de stenger matserveringen ganske så tidlig her). En rask dusj og så blir vi kjørt opp til The Swan. Vi ankommer vertshuset fem minutter før de stenger matserveringen. Utenfor har to stykker satt opp et telt for natten. Maten smaker godt etter en lang vandring på første dag, på menyen sto en trio av mini paier med sjø-saltet karamell og whiskey iskrem til dessert. Vi avslutter dagen med en kort vandring i kvelden tilbake til det hyggelige gjestehuset, i horisonten lyser det fra forstadene utenfor Newcastle.

Landlig på den siste delen av dagens etappe, vi nærmer oss Heddon-on-the-Wall. Fortsatt ved siden av Tyne. På andre siden av elven stikker kirkespiret til Ryton kirke opp av trærne.

Rent historisk så er det bare starten på dagens vandring som er av interesse, det er bare ved Segedunum at deler av muren er synlig. Den første etappen på Hadrian's Wall Path vil først og fremst bli husket som en hyggelig promenade langs Tyne-elven. Det er en ikke for hard start på vandringen hvor man stort sett går gjennom landlige omgivelser, med unntak av Newcastle og det kjedelige stykket ved siden av A6085-veien. En fin første dag, men hvor de virkelig spennende delene ligger foran oss på ruten.

På vei tilbake til gjestehuset etter å ha spist middag på The Swan i Heddon-on-the-Wall.

Wall ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar