søndag 12. august 2018

Nord-Korea / DPRK: Paektusan Highland Trekking Expedition

Det er ikke en fjelltur som er det første man tenker på når man hører navnet Nord-Korea eller DPRK (The Democratic Republic of Korea). Denne høsten derimot, var jeg så heldig å kunne bli del av en gruppe med utlendinger som reiste til Nord-Korea for å gjøre akkurat det. I seks dager skulle vi gå over det uberørte området som ligger nedenfor det hellige Paektusan-fjellet, hvor vi skulle overnatte i våre egne telt hver natt.

Denne fjellturen er organisert av Roger Shepherd, opprinnelig fra New Zealand, men som nå jobber som turguide i Sør-Korea gjennom firmaet sitt Hike Korea. Etter flere år med reiser i Nord-Korea har han nå opparbeidet seg nok tillit til å kunne få lov til å lede en gruppe på hva som etter sigende er det første av sitt slag i landet. I Nord-Korea har han reist rundt og klatret i fjellene der for å fotografere dem. Hovedsaklig rundt Paektusan og de som ligger på Baekdu Daegan fjellryggen i nord. Mange av bildene han har tatt fra disse turene viser han fram på sin webside: One Korea Photography. Roger Shepherd er også en av forfatterne av guideboken til Baekdu Daegan ruten, som jeg gikk i 2014, og er bakgrunnen til at jeg kom i kontakt med han og som etter hvert fører til at jeg skal på fjelltur i Nord-Korea.

Paektusan er det høyeste fjellet i Korea, med Janggunbong på 2750moh det høyeste punktet. Det er fra dette fjellet Baekdu Daegan fjellryggen starter fra, og går videre gjennom både Nord- og Sør-Korea, hele veien til Hallasan på kysten til Sør-Korea. For koreanerne er fjellet hellig og det er herfra den såkalte livskraften kalt for yi flyter nedover fra og så sprer seg ut i landet via alle fjellryggene, elvene, sideryggene og sideelvene. Ekspedisjonen vil ta oss til selve Paektusan-fjellet, og så i løpet av seks dager ta oss gjennom høyfjellsplatået som ligger nedenfor fjellet. I dette området finner man også mange av de hemmelige leirene som ble brukt av partisanene ledet av Kim Il-Sung under den japanske okkupasjonen av landet under den andre verdenskrig. I løpet av fjellturen vil vi besøke flere av dem. På Paektusan vil vi også besøke Chonji innsjøen (Himmelsjøen), som ligger på bunnen av krateret som ble dannet i vulkanutbruddet i 946. Etter at ekspedisjonen er over vil vi reise til Pyongyang for mer sightseeing.

Kart over Paektusan Highland Trekking Expedition, laget av Roger Shepherd (tatt fra Hike Korea).

For å komme til Nord-Korea skulle vi møtes i Beijing og derfra fly til Pyongyang (for å få de nødvendige visaene er vi nødt til å gå til den Nord-Koreanske ambassaden, som ligger i Beijing). Siden jeg allerede var nødt til å fly til Beijing, velger jeg å ta noen ekstra dager før og etter besøket i DPRK. Her finner du min fortelling om fjellvandringen i Nord-Korea. Merk at grunnet tid så vil jeg bare oppdatere min engelske blogg med denne turen, og alle innleggene på denne bloggen vil bare peke til den (jeg vil kontinuerlig oppdatere lenkene på denne siden så fort jeg har skrevet ferdig ett innlegg om turen).

DPRK fjelltur dag 1:Paektusan
DPRK fjelltur dag 4:Ganbaeksan secret camp

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg