søndag 3. juni 2012

Troll I Eske (03.06.12): Moonrise Kingdom

Det tar ikke lang tid før man gjenkjenner Wes Anderson sin stil idet bildene fra filmen blir projisert på lerretet, de er umiskjennelige. Så da slo mitt eget tips om hva som var denne månedens troll i eske til, nemlig Moonrise Kingdom. Oddsen for at jeg ville tippe rett film derimot, den var nok rimelig lav.

Moonrise Kingdom.

For de som kjenner til Wes Anderson sine filmer, så føyer denne filmen seg pent inn i rekken av hans filmer, som The Life Aquatic With Steve Zissou og The Daarjeling Limited. De underfundige og litt på siden karakterene er alle til stede, samme med humoren som finnes i filmene. Wes Anderson har bare utvidet sitt univers, nå til øya New Penzance utenfor New England. Mye av humoren ligger i de små detaljene, så dette er en film som egentlig krever et gjensyn. Legg for eksempel merke til merkelappene på speiderskjortene.

I sentrum for begivenhetene står to 12-åringer, begge tilhørende sine egne dysfunksjonelle miljø, Suzy i sin familie som ikke snakker sammen (annet enn via en megafon) og Sam i sin aparte speidertropp som ikke liker han. De finner hverandre og bestemmer seg for å bryte ut av sine respektive miljøer og søke eventyret. Sekvensen som følger er en herlig skildring av barn på oppdagelsesferd på flere plan. I hælene deres følger speidertroppen med speiderleder Ward (Edward Norton), Suzy's foreldre (Bill Murray og Frances McDormand) og øyas politioffiser (Bruce Willis). Med filmen tas vi med tilbake til barndommen og vi ser begivenhetene som utfolder seg sett omtrent fra en 12-årings perspektiv.

Bob Balaban som fortelleren i Moonrise Kingdom.

Settingen for filmen er fantasifull som alltid og historien som formidles blir presentert lekkert pakket inn. Handlingen flyter godt inne i Anderson sitt univers, bare avbrutt av fortelleren som kommer inn med sine små og underfundige anekdoter om filmens særegne lokasjoner. På lekent vis bryter selv fortelleren inn i handlingen og styrer historien videre.

Et must for fans av Wes Anderson, en anbefaling for de som ikke kjenner til han. Og selv ble jeg ikke forført av Andersons verden før The Life Aquatic With Steve Zissou, denne forførte meg enda mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar