søndag 21. mars 2021

Kjentmannsmerket: Spålsdammen

I 1883 ble den første dammen i Spålen bygget og var en steindamm. Den har senere fått en oppløftning i 1982 og senere i 2018. Det var Akerselvens Brukseierforening som bygget den da de selv ønsket å kunne regulere driftsvannet til møller og fabrikker langs Akerselven. I tillegg var den også bygget for tømmerfløting.

Denne søndagen i mars 2021 gikk jeg tilfeldigvis forbi på ski og plutselig ble det nok en uplanlagt kjentmannspost-tur.

For det var ikke kjentmannsposter som sto på planen min, men å få meg en lang og fin skitur gjennom Nordmarka. Det skulle også bli den lengste skituren min i år så langt og, klokket inn på rundt 66.2km. Startet fra Grua med ett mål for øye, Bislingen, alltid flott der. Derfra videre ned mot Mylla og til Tverrsjøen. Før kanskje en av de fineste traséene med rekker av vann ventet meg, glidende nedenfor Pershusfjellet på Skarvvatnet, Pershusvatnet og Finntjern. Deretter Aklangen og Katnosa.

Over til Spålen gikk turen og det var så klart da kjentmannsposten dukket opp i øyekroken min. Jeg var på vei til indrefileten. Sandbekkmana. Sløret over himmelen denne dagen, men når jeg spiste lunsj på toppen av Sandbekkmana kunne jeg kjenne varmen fra solen. Har lyst til å snu og gå tilbake igjen etter å ha kommet fram til Velodalen.

Jeg suser avgårde (med De Lillos på hjernen) ned til Vesle Sandungen og så over Kikuttoppen (men ikke selve toppen denne gang). Det har blitt noen turer over Glåmene i år, så også i dag, må bare ta den turen rundt i stedet for rett opp mot Appelsinhaugen. Det ligger ikke noe slakt i bunnen av Slakteren og ned til Sognsvann går turen over min vanlige rute. Fint lys over Store Åklungen.

Flott skitur var det.

Bislingflaka.

På Bislingen.

Utsikt fra Bislingen.

Skarvvatnet.

Pershusvatnet.

Finnstad.

Demningen i sørøstre enden av Finntjern.

Katnosa.

Spålsdammen.

Tvetjern.

Over Sandbekkmana.

Ved Bjørnputten.

Flott over Sandbekkmana.

Utsikt over Vesle Sandungen.

Vesle Sandungen i blått.

Vesle Sandungen i slør.

Gjennom Osmarka.

Sulutjern.

Blankvann.

Store Åklungen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg