tirsdag 30. juli 2013

(GR10) Dag 1: Hendaye - Olhette

Lengde: 20.5km (20.5km), tid brukt: 8:04 (8:04).
Høydemetere (opp / ned): 1004m (1004m) / 924m (924m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 0moh / 65moh / 573moh.
Vær: Sol, klar himmel, varmt.


Det er alltid en litt spesiell følelse å stå klar med sekken på ryggen (i teorien alt man eier og har på en tur) og med hele turen foran deg. I denne forstand hele Pyreneene, over 900km og rundt 50000 høydemetere, foran seg. Litt usikker på hva man egentlig har begitt seg ut på. Jeg er i Hendaye og skal gå GR10 over Pyreneene til Banyuls sur Mer. Det er ikke så stort mer man kan gjøre enn å starte å gå.

Hendaye Plage kvelden før avmarsj.

GR10 starter ved det gamle kasinoet på stranden i Hendaye med Atlanterhavet i ryggen, et skilt markerer starten på den lange turen (en bør ikke tenke for mye på avstanden ennå). Det er relativt stille på stranden nå, i motsetning til gårsdagen hvor det var overfylt der. Bølgene slår mot stranden, jeg setter i vei. Været er strålende, sol og klar himmel.

Ved starten på GR10. Skiltet viser ruten over Pyreneene som jeg skal følge, føles litt uvirkelig å stå og se på hva en har foran seg for de nærmeste 50 dagene.

Fram til Olhette er det hovedsaklig en enkel rute, men som likevel byr på en samlet stigning på en 1000 høydemetere. Hyggelig promenade langs Chingoudy bukten og gjennom Hendaye i starten før ruten går gjennom mer landligere omgivelser langs landsbyvei. Ved Biriatou, en liten og hyggelig baskisk landsby, møter jeg den første andre vandreren på GR10, Dominique.

Ruten følger Chingoudy bukten med fjellene i bakgrunnen i starten.

Etter Biriatou går ruten over til hyggelige skogs- og fjell-stier med stigning opp mot Col d'Osin (374moh) som byr på fin utsikt tilbake mot Hendaye og Atlanterhavet. Fra Col d'Osin bukter stien seg opp og ned langs den grønnkledte ryggen, hester gress vilt i åsene. Ved Col des Poiriers (316moh) spiser jeg lunsj i skyggen av trærne.

Til Col des Poiriers kommer den alternative ruten fra Choldokogagna (for et navn) inn, i Cicerone sin GR10 guide er det den ruten som er markert som hovedruten og beskrevet, men merkingen følger ryggen over Col d'Osin.

Strekningen over Col d'Osin til Col d'Ibardin den flotteste delen av dagens etappe. Flott er noe man derimot ikke kan si om Col d'Ibardin, et turiststed på grensen mellom Frankrike og Spania, og man bør bare gå fort forbi. Mer rolig er det derimot å ankomme Venta d'Inzola i Spania, et avslappet og stille sted i skyggen.

Utsikt tilbake mot Hendaye og Atlanterhavet fra stigningen opp mot Col d'Osin.

La Rhune (900moh) har tronet i horisonten i løpet av hele dagen og følger meg med argusøyne på den siste strekningen av dagens etappe fra Col du Grand Escanga (273moh) og ned til Olhette (65moh). Gîte'n i Olhette er hyggelig, men siden jeg ikke har reservert plass blir jeg nødt til å spise middag på hotellet lenger nede i gaten. Det er et par andre vandrere på gîte'n som også går GR10, men ikke hele, Emilio, Didier og Marie-Agnes, samt Dominique som også har ankommet vandrerhjemmet.

Utsikt fra Col d'Osin. La Rhune i horisonten til venstre. GR10 går over ryggen midt i bildet.

En grei start på ruten som ikke inneholdt de bratteste utfordringene, men som likevel beveget seg nok opp til å få en fin utsikt. Varmt etterhvert som gjorde det tyngre å gå. Det er mange dager igjen.

La Rhune. GR10 går bare opp til passet til venstre for den karakteristiske toppen.

Ainhoa ->

1 kommentar:

  1. WOW! Imponerende!
    ...blir sliten og andpusten bare av å lese og se på bildene :)

    SvarSlett

populære innlegg