søndag 24. juli 2016

Seteråsen, Stuteskallen, Otertjernsveien og Midtre Lysedammen

Tok turen opp i den krokete skogen for å komme meg ut igjen, samt litt for å teste ut en ny kamerat (Fujifilm X-E2s). Jeg la ut fra Skansebakken og kunne først tre inn på stier og skikkelig skog ved Ospeskog. Det var ingen lang tur det var plan om å gå, men det hindret ikke tiden fra å gå likevel. Snudde ved stikrysset nedenfor Nedre Gråseterhytta og gikk opp mot Otertjernsåsen. På veien dit hadde jeg gått opp på toppen av Seteråsen, en noe ubetydelig topp med lite utsikt, dekket til av trær. Tok turen opp til toppen med det artige navnet Stuteskallen, men skallen er stort sett dekket til av trær den og, selv om utsikten er bedre enn på Seteråsen.

Nedenfor Stuteskallen møtes både skispor, blåsti og skogsbilvei. Skogsbilveien, som er kjent under navnet Otertjernsveien, er av flere regnet som en av de flotteste skogsbilveiene i marka. De fleste av dem er bygget for å frakte tømmer, men ikke denne, istedet ble denne anlagt i 1934 for å bygge Otertjernsrenna. Otertjernsrenna har jeg besøkt tidligere når det var kjentmannspost der (trykk her for å lese om den turen). Renna skulle frakte tømmeret fra Søndre Heggelivann ned til Slora, levetiden ble derimot kort siden tømmeret fikk for mye skade på veien, istedet ble det bygget en annen renne som gikk ned til Skotta mot nord.

Otertjernsveien går herfra og ned til Lysedammene, på veien passerer den ett utmerket utsiktspunkt. Her blinker det fra vannene nedenfor, Nordmarka og Krokskogen skues utover horisonten og man ser langt ned forbi tårnene på Tryvann. Badetøyet ble urutinert glemt igjen hjemme, både badebukse og håndkle, men nede ved Midtre Lysedammen må man ut i vannet. Temperaturen i vannet er deilig. Lar solen tørke kroppen etter badet. Ikke noe å si på denne deilige dagen i marka.

På toppen av Seteråsen.

Utsikt i vestlig retning fra Seteråsen.

På toppen av Stuteskallen.

Utsikt fra Stuteskallen i retning Sørkedalen, Tryvannstårnene og Oslo.

Otertjernsveien.

Klippene og utsikt fra Otertjernsveien.

Utsikt fra Otertjernsveien mot Krokskogen og Nordmarka med Lysedammene nedenfor.

Utsikt fra Otertjernsveien i retning Sørkedalen og tårnene på Tryvannshøgda.

Midtre Lysedammen.

Sommerfugl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg