søndag 29. november 2009

Oslo Internasjonale Film Festival 2009

Når jeg rapporterte fra den forrige film festivalen jeg gikk på så skrev jeg det som en slags reise skildring hvor filmene jeg så dannet ruten for min reise. Det har jeg ikke tenkt å gjøre denne gangen. Men, når sant skal sies, så vet jeg ikke helt hvordan jeg vil rapportere fra denne festivalen.

Jeg starter ihvertfall festivalen med å stå i kø inn til salen for å se Bitch Slap (Rick Jacobson). Årsaken er at noen av skuespillerne fra filmen er gjester og skal ankomme kinoen på røde løper. De er imidlertidig forsinket, så i køen blir jeg stående og vente med noen høylydte og fnisende ungdommer bak meg. Kan melde at de ga like mye lyd fra seg under filmen og omtrent, slitsomt, men det sto til filmen. Filmen ble forøvrig ytterligere forsinket da det jo og sto til dags å få et intervju med disse 'stjernene', noe som dro litt ut i det evige. Godt da at neste film går i samme sal, Hierro (Gabe Ibáñez), så ut og inn igjen. Begynner Spania å lage et varemerke på sine skrekkfilmer, ala japanerne med sine bleke og tynne jenter med langt svart hår som går igjen?


Black Dynamite

Reiser bort lørdag for så å komme hjem søndag, men orker ikke film på kvelden. Så Ip Man går ut, med andre hopp rett til mandag. Cold Souls (Sophie Barthes) først ut. Paul Giamatti spiller seg selv, når blir han castet til å spille i en Woody Allen film? I underfundighetens navn så ekstraherer han her ut sin egen sjel og legger den til oppbevaring (skal visstnok gjøre at man føler seg lettere), for så å oppleve at sjelen blir stjelt og sendt til Russland. Ja, du leste riktig. Ikke like lett til sinns forlater jeg salen (må ikke overføres direkte til filmen, er av andre årsaker). Rekker å spise noe mat før jeg forsvinner inn i kinosalens mørke igjen. Bunny And The Bull (Paul King), hvorfor minner denne filmen meg om Sideways (Alexander Payne)?


Fantastic Mr. Fox

Neste dag byr på en interessant måte å lage visuelle effekter når man mangler budsjettene til storfilmene, i det som kalles for en space-western-musikal, The American Astronaut (Cory McAbee). Her var også regissøren tilstede på visningen, og da som vanlig legges det opp til Q&A etterpå. Jeg føler meg igrunn alltid litt ubekvem ved sånne anledninger der det legges opp til at publikum skal komme med spørsmål. Kan fort bli en litt småpinlig affære hvis ingen har noen spørsmål, en får nesten så dårlig samvittighet at man (nesten) må spørre om et eller annet dumt. Godt da at denne regissøren var rimelig selvsnakkende.

O'Leary: 'We heard about your brother's death and we don't want you running around turning the streets into rivers of blood.'
Black Dynamite: 'Then tell me who did it and I'll just leave a puddle.'


Salen ler, og jeg ler med. Vi snakker 70-tall, blaxploitation, funky musikk og mer til i en hyllest til, ja, blaxploitation. Og vi snakker om Black Dynamite (Scott Sanders.

The Exploding Girl

Filmfestivaler medfører ofte flere valg, av og til får man ikke plass på filmer man ønsker å se, av og til så går filmer ut av programmet. Og av og til så dropper man å se en film man har tenkt å se, eller man gjør som jeg og dropper en dag. Dette medfører til endringer i planen. Jeg droppet lørdagen, noe som gjorde at jeg måtte legge om planen for onsdag og torsdag. Så da ble det The Fish Child (Lucía Puenzo) onsdag istedet for torsdag. Domino-effekt. Dette åpnet derimot for den fantastiske Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson) etterpå igjen. Så give and take.

I henhold til nevnte domino-effekt ble det The Exploding Girl (Bradley Rust Girl) først ut på torsdag. Hadde nok hjulpet på filmen at tittelen hadde stått til filmen mot slutten. En annen ting man opplever på film festival er venting, venting mellom filmer. Så, The Exploding Cineast. Derfor blir det et gjestespill fra en film fra Film Fra Sør som jeg ikke fikk sett, Los Bastardos (Amat Escalante), merk at denne filmen ikke er en del av programmet til OIFF. Merker konturene av produsent Carlos Reygadas i denne. I Paris deklarerte dem sin kjærlighet til byen med en egen film, nå har New York kommet med sin, New York I Love You. Men nå liker jeg jo godt disse lappeteppe-filmene. Når kommer forøvrig Oslo Vi Elsker Deg?

Logorama

Ingen filmer fredag.

Jeg ser vanligvis ikke så mye på kortfilmer, men gjorde et unntak denne gangen da kortfilm-programmet så spennende ut: Arena, Good Advice, Logorama, Riss, Shot Film, Too Damn Late og Travelling Fields. Av disse skilte Logorama seg mest ut, en animasjonsfilm hvor alt av karakterer, bygninger, kjøretøy osv er lagd av kjente logoer. Det går i ett denne lørdagskvelden, rett fra kortfilmene til Paris og bydelen Montparnasse (Mikhaël Hers). Bare en time lang, en lang kortfilm eller en kort langfilm alt ettersom. Jeg avrunder lørdagen med en festival, musikk denne gang, men på film. All Tomorrow's Parties (Jonathan Caouette).

Petropolis

Siste dag og bare en kort dokumentar på programmet, Petropolis: Aerial Perspectives On The Alberta Tar Sands (Peter Mettler). Minner om Lessons Of Darkness (Werner Herzog).

Festivalen ebber ut og jeg sitter igjen med Black Dynamite, Fantastic Mr Fox, New York I Love You og Logorama som den store beholdningen fra festivalen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg