søndag 29. november 2015

Kjentmannsmerket: Bli Polfarer Du Også! Ved Grunnmuren Til 'Polen'

Sov meg over opprinnelig plan som trengte litt mer tilgjengelig tid til å kunne gjennomføres, så det ble en sporadisk tur ut i Nordmarka fra Sognsvann istedet. Om morgenen kunne jeg høre regn på vinduene, men når jeg kom meg avgårde var de grå skyene på retrett. I sør var det lys og siden jeg hadde tenkt meg i retning av Rishøgda tenkte jeg at å besøke Vettakollen ville være en bra rute på veien dit. Ett godt valg, ikke det at jeg ikke har vært på Vettakollen før (skal man ha utsikt i Oslo, så er dette virkelig blant de beste stedene for det), men lyset under skyene gjorde ekstra ut av utsikten idag.

Grunnen til at Rishøgda ligger på ruten min, det eneste planlagte elementet igrunn, er at det er en kjentmannspost der. Når Fridtjof Nansen var på sin ekspedisjon over Polhavet var det noen friluftsinteresserte gutter som bygget en hytte her som de kalte for 'Polen' for å hedre Nansen. Hytta ble innviet julaften 1895 og nå er det ikke akkurat så mye igjen av den.

Det er ingen polferd å gå videre til Skjennungsstua, selv om det er vått og til tider isete på stien dit. Etter at skyene tok avskjed har befolkningen i Oslo kommet seg ut, inne i varmen på Skjennungsstua er det en god del besøkende.

Jeg har sikkert nevnt det før, men den fineste skogsbilvei-traséen i Marka er og blir veien mellom Skjennungen og Ullevålseter. Herfra kan man skue innover Nordmarka og sørover mot byen. Over Maridalen ligger det et eget lys. To mer kjente polfarere enn meg med krølltopper er på tur i marka og, jeg passerer dem på veien ned mot Ullevålseter, det passet jo bra siden jeg har vært på 'Polen'.

Tar stien om Lynhytta ned mot Sognsvann og krysser over for å gå der skisporene tar en gjennom skogen siste strekket ned, unngår skogsbilveien ned.

Bånntjern.

Et tynt lag med is har lagt seg under overflaten på Bånntjern.

Utsikt fra Vettakollen.

Trebøyle? Naturlig triumfbue? Snublefelle?

Bli polfarer du også! Ved grunnmuren til 'Polen'.

Lys over Maridalen, fra Skjennungsåsen.

Skogen renner over av vann, mellom Ullevålseter og Lynhytta.

Ishinne.

I myren ved Store Åklungen.

Et tynt lag med is oppå samme myr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg