lørdag 23. april 2011

En tur til Finndalen, Påskeaften 2011

Påsken er på omtrent det seneste den kunne være i år og gradestokken har snudd opp ned på temperaturen, fra 20 minus til 20 pluss. Varmt i luften og deilig vær. Drømmepåske. Men hvor var snøen?

Det er lenge siden det har vært påskeskirenn på jordet på familiegården i Seljord, alt som er igjen av snø på jordet nå er en bitte liten flekk. Selv vår mest kjente milsluker hadde nok ikke brydd seg så mye om denne flekken. Skiturer har det imidlertidig alltid vært i påsken, men nå er skiene er lagt bort for sesongen.

Utsikt over Kivledalen og Seljordsvann. Det er flott utsikt fra Finndalen i Seljord. Mon tro om Seljordsormen holder øye med oss vandrere i fjellet.

Da er det godt at Seljord byr på mange flotte turopplevelser, en av dem er Finndalen på Skorve ovenfor bygda. Og selv om Telemark ikke innehar de høyeste toppene i landet gir stien klar beskjed om at det er fortsatt bratt der. Omtrent rett opp i lia går stien, belønningen får man underveis. Det blir finere og finere utsikt jo høyere opp man kommer, med utsikten ut over Seljordsvannet som den gjeveste.

Selve Finndalen er ikke stor, det er en liten dal man kommer opp til etter å ha gått opp alle de bratte stegene fra veien som bukter seg videre til Sundsbarm nedenfor en. Innerst i dalen ligger restene av en gammel seter, bare steinene av fundamentet ligger igjen til minne om gamle tider. Vakkert er det, og dalen har alltid for meg hatt et litt mystisk preg over seg. En liten bekk renner fredfylt igjennom dalen. Det er enkelte snøflekker her og der, men de er få og snøen er våt og råtten.

Vakre Finndalen.

Fra seteren kan man følge stien videre oppover og gå over Skorve til Gøysen, toppen av fjellet. Det er en lengre tur, men en fin og tøff tur som byr på utsikt til begge kanter. Jeg og min far legger denne påsken heller turen bort til kanten rett ved Finndalen og nyter en pause med flott utsikt ut over Telemark. Etterpå følger vi kammen bortover og ned til inngangen til Finndalen før vi setter kursen ned igjen.

Utsikt fra Finndalen, Påsken 2011. Ikke mye snø å se.

Lemenår sies det at det skal bli, og det var tydelig på vei opp. Når vi kjørte opp så vi flere døde lemen på veien. Og med det kommer også slangene frem? På vei ned gikk vi forbi tre huggormer. To av dem så nærme at vi så dem ikke før vi hørte den ene hvese imot oss. Den tredje buktet seg oppover det lille berget vi gikk på.

To huggormer ligger og soler seg på fjellet. Så dem ikke før vi hørte dem hvese i det vi gikk forbi.

Vi buktet oss nedover og kom ned til bilen godt fornøyd med turen. Ingen skitur denne påsken, men en fin tur i nydelig vær. Nå venter påskelammet på oss. Mangelen på snø setter ikke en stopper for alle tradisjonene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg