mandag 12. juli 2021

(De Kvite Kyrkjene) Dag 1: Gransherad - Tinnoset

Pilegrimsvandring mellom De Kvite Kyrkjene rundt Tinnsjøen, dag 1.
Distanse: 5.1km (5.1km).


‘De Kvite Kyrkjene’ er en pilegrimsled som går rundt Tinnsjø i Norge. Hovedmålet med pilegrimsruten er å besøke de seks hvite kirkene som ligger rundt innsjøen. Disse er Atrå, Dal, Gransherad, Austbygde, Hovin og Mæl. Hele ruten er rundt 90 km lang. More info about the pilgrim path can be found here.

Gransherad kirke.

Opprinnelig var jeg ikke helt overbevist om at denne ruten var attraktiv nok til at jeg ville gjøre den, men så bestemte jeg meg for å gi den en sjanse. Min største bekymring angående denne pilegrimsruten var det nesten nødvendige behovet for å bruke båter for å kunne gjennomføre den på en praktisk måte.

Tinnåe.

Anbefalt sted å starte pilegrimsvandringen fra er Mæl kirke, hvor du skal ta ferge (Storegut) til Tinnoset. Fra Tinnoset tar den første vandreetappen deg til Gransherad kirke. Det er her jeg får en av betenkelighetene ved denne pilegrimsvandringen, siden du så skal gå tilbake til Tinnoset fra kirken. Og da må du stole på at en lokal båtmann tar deg til Sandviken da det ikke er noen stier mellom der og Tinnoset.

Stående på den nedlagte Tinnosbanen, pilegrimsleden går derimot ikke på toppen av den.

Det er mulig å få låne en nøkkel til kirkene, men hvis jeg skulle gjøre denne pilegrimsleden, bestemte jeg meg for at jeg ikke ønsket å forholde meg til de ekstra nødvendige avtalene for å hente og returnere nøkkelen.

Veimerke for De Kvite Kyrkjene pilegrimsleden, her i sin strikkede versjon.

Da jeg ikke ville bruke båt for å komme meg til Sandviken, hadde jeg studert kartet og funnet noen stier jeg kunne benytte meg av. Problemet var at jeg måtte gå et parti uten sti for å kunne gjennomføre dette, i et terreng som på kartet fremstod som svært tungvint. Heldigvis kom det en løsning i form av mine foreldre som kunne kjøre meg til et annet inngangspunkt til Sandviken fra Tinnoset. Uansett så ville de kjøre meg til mitt valgte startsted ved Gransherad kirke.

Nattejuv.

Etter å ha satt meg av i Gransherad kirke, vil foreldrene mine kjøre til Tinnoset for å vente på meg der. Det er omtrent fem kilometer for meg å gå, og siden jeg går med lett pakning, tror jeg at jeg kan klare det på omtrent én time.

En merkverdig seksjon av pilegrimsleden som går gjennom en tunnel under den nedlagte jernbanelinjen, som er under vedlikehold.

Veimerket til denne pilegrimsleden er en hvit kirke. Disse finnes på ruten enten på treskilt, malt på trær eller steiner eller som strikkede lapper.

Myrlandskap nedenfor Nattejuv.

Gransherad kirke dateres tilbake til middelalderen, men den nåværende kirken ble innviet i 1849. For de som behøver å kjøpe inn proviant i siste liten er det også en butikk her (men det er flere butikker senere på ruten). Fra kirken til Tinnoset følger pilegrimsleden en lokalt markert rute som stort sett går på gode stier, både smale og brede.

Vandring gjennom gress over en åker før Nisi.

Etter å ha ankommet Tinnoset, har jeg passert under en kolle med det hjemsøkende navn Nattejuv og gått nær en liten del av et myrland, etter en kort stigning forbi et stabbur og fått utsikt over den andre siden av dalen grunnet tømmerarbeid og forbi gården Nisi.

Etter Nisi gård.

En trivelig tur, men det meste av spenning var da stien gikk i nærheten av den nedlagte jernbanelinjen til Tinnosbanen. Dette var en gang en linje som ble brukt til å frakte kunstgjødsel til Skien fra fabrikken Norsk Hydro hadde på Rjukan, men den ble også brukt til persontransport. Den gikk i drift i 1909, men ble avviklet i 1991.

Gamle Tinnoset jernbanestasjon.

Tinnoset er der Storegut-fergen har sin terminal. Som forventet brukte jeg bare rundt en time, noe som betyr at foreldrene mine ikke måtte vente for lenge på meg. De hadde brukt tiden på å spise lunsj og ta en titt på den gamle jernbanestasjonen og fergeterminalen. Godt det er fint vær.

Tinnoset.

Bråtådokktjønn // dag 1 >>

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg