tirsdag 20. oktober 2009

Film Fra Sør 2009 (Del 2)

Kapittel 5 (Faustas Perler / Autumn)

Ferden fortsetter til Peru og Lima. Her sitter sporene etter borgerkrigen så dypt at unge Fausta har plantet en potet i kjønnsorganet sitt som en beskyttelse mot voldtekt, noe som både er anakronistisk og en trussel i seg selv. Når moren hennes dør trenger hun penger til å få gravlagt henne og tar jobb som hushjelp hos en middelaldrende pianist. I bytte mot å synge får hun der en perle for hver gang hun synger. Men Faustas sin angst er så dyp at hun får problemer med å forholde seg til livet ute blant folk. En grei film med enkelte veldig fine scener, dessverre også litt stillestående til tider.

Autumn.

Fra Peru flyr jeg over til de nordlige fjelltraktene i Tyrkia hvor høsten gjør sin ankomst. Ankommer dit gjør også Yusuf som har sitter ti år i fengsel, etter å ha vært aktiv deltager i den politiske venstresiden. Mange veldig fine bilder, men det holder ikke til å gjøre dette til en film jeg vil anbefale. Filmen blir til tider litt for kjedelig og langdryg. Minnet meg litt om 'Liverpool' av Lisandro Alonso og 'The Sky, The Earth, The Rain' av Jose Luis Torres Leiva (begge vist på Film Fra Sør 2008), som begge heller ikke klarte å fange min interesse.

Kapittel 6 (City In Red / A Bad Day To Go Fishing / Sin Nombre)

Det går frem og tilbake, jeg krysser igjen Atlanterhavet, men denne gang til Cuba og revolusjonen mot Batista. Her følger vi geriljakrigen i Santiago og hvor antall falne som farger byen rød ble rapportert i avisen under kodeordet Bertillón 166. Bra film, men litt ustrukturert. Likte at den bygde opp en slags forventning til at en av karakterene skulle spille en viktig rolle i opprøret beskrevet i filmen, for så å ta livet av karakteren pga en 'bagatell'. Symbolsk meningsløshet. Ellers fint foto til tider.

Jeg reiser igjen sørover og til et møte med Prince Orsini som reiser rundt i Uruguay med den avdanka wrestleren Jacob van Oppen. I denne røver-historien er planen deres å la en tilskuer få utfordre den tidligere mesteren, selvsagt ikke uten at Orsini har hatt et ord med i laget på forhånd. Men, så i Santa Maria så tar tingene en uventet vendig og de står plutselig foran en reell utfordrer. Til tider veldig artig, men ingen stor film.

Sin Nombre

Artig blir det ikke når jeg setter meg på taket på et tog sammen med en gjeng immigranter i Mexico. Vi følger synkront tre familie-medlemmer som har et håp om å nå USA, men for å komme dit må de gjennomføre en anstrengende tur gjennom Mexico. Turen blir ikke lettere for dem når El Casper også border toget på flukt fra gjengen han tidligere var med i, den voldelige Maras-gjengen. Dette var definitivt en av høydepunktene for meg på reisen min, filmen holder på spenningen hele veien. Godt foto i en drivende god historie.

Kapittel 7 (Triomf / Jalainur / Favela On Blast)

Så til Sør-Afrika og dagene før det første frie folkevalget i en til tider absurd og veldig svart komedie. Registrerte at mange forlot salen, litt forståelig da denne nok ikke er for enhver. Jeg fant meg ihvertfall i å humre flere ganger i løpet av denne. Var nok mange hvite som var nervøse for utkommet av det første frie valget i Sør-Afrika og denne ga et godt bilde på det, men sett fra en litt mer dysfunksjonell familie. Sjelden jeg har sett en fyr på film som har så mye eder og galle på lager.

Jalainur

Jeg liker filmer med flotte bilder og når reisen min bringer meg til det indre av Mongolia får akkurat det. Men likevel vet jeg ikke helt hvorfor jeg likte denne, da den hadde alle elementer som gjorde at den fort kunne blitt kjedelig, men det gjorde jeg. Veldig drømmeaktig foto til tider. Nesten dokumentarisk i stilen om en gruvearbeider som pensjonerer seg og legger ut på veien hjem langs en havlignende innsjø.

Stillheten brytes derimot kjapt når jeg lander i Rio De Janeiro og blir dratt med rundt i favelaene for å høre på funk carioca. Dette er skitten, skitten, voldelig og høy musikk, men ganske så tøft. Inspirert av amerikansk funk fra 80-tallet har gate-ungdommene i favelaene lagt på brasilianske musikktradisjoner og spedd på med gate-poesi. Likte denne dokumentaren.

Favela On Blast

Kapittel 8 (Japón / La Milagrosa)

I mitt forrige besøk i Mexico ble jeg tatt med på en nervepirrende flukt. I mitt neste besøk er det som at all nerven er borte fra landet. Her ankommer en aldrende mann et øde sted for å ta sitt eget liv, men møtet med den gamle kvinnen han får losji hos frembringer mer følelser hos mannen enn han ville trodd, sakte. For her går det ikke unna. Må vel bare innrømme at Reygadas ikke frembringer de store vyene hos meg. Som for Stille Lys ble denne også for kjedelig og langdryg, bare med dårligere foto. Denne ga meg ingenting. Men må innrømme at sluttscenen med togsporet var bra, det redder dessverre ikke denne filmen for meg.

La Milagrosa

Mer nerve blir det da når jeg reiser gjennom et gerilja-krig preget Colombia. Basert på en sann historie forteller denne filmen om Eduardo, en rikmannssønn, som blir bortført av FARC-geriljaen i Colombia. Vi følger hans liv i fangenskap hos geriljaen. Scenene med geriljaen fungerte veldig bra i filmen, men scenene med familien hans ble litt for tilgjorte. En god film hvor jeg likte fargevalget i fotoet veldig godt.

Kapittel 9 (Rain)

Siste stopp på reisen tar meg til et Buenos Aires i Argentina hvor det har regnet intenst i flere dager. Her møter vi Alma som har bodd i bilen sin i flere dager, en dag setter en mann seg plutselig inn i bilen hennes. Ut i fra dette utgangspunktet sentrerer historien seg rundt møtet mellom disse to personene, som begge befinner seg i en sårbar periode i livene deres. Dette var en fin liten film om sårbarhet og forhold med godt skuespill. En del vakre bilder av et regnfullt Buenoes Aires.

Kilder:
  • Faustas Perler : Claudia Llosa, Spania & Peru 2009.
  • Autumn : Özcan Alper, Tyrkia 2008.
  • City In Red : Rebeca Chavez, Cuba 2008.
  • A Bad Day To Go Fishing : Álvaro Brechner, Uruguay 2009.
  • Sin Nombre : Cary Jôji Fukunaga, Mexico & USA 2009.
  • Triomf : Michael Raeburn, Sør-Afrika & Zimbabwe 2008.
  • Jalainur : Zhao Ze, Kina 2008.
  • Favela On Blast : Leandro HBL & Wesley Pentz, Brasil 2008.
  • Japón : Carlos Reygadas, Mexico & Tyskland & Nederland & Spania 2002.
  • La Milagrosa : Rafael Lara, Colombia 2008.
  • Rain : Paula Hernández, Argentina 2008.

Oppsummering:

Jeg er veldig godt fornøyd med reisen min i de sørlige himmelstrøkene og filmene derfra.
Et variert og godt program i år syntes jeg. Det ble mange filmer og likevel fikk jeg ikke sett alle jeg ønsket å se og burde ha sett. Skulle gjerne ha sett 'Masquerades', 'For A Moment, Freedom' (men denne vant publikumsprisen og vil da vitterlig bli vist på tv), 'Thirst' (denne kommer jo på kino) feks. I tillegg klarte jeg å velge alle filmene som gikk ut, skulle se 'Ramata' og 'All Inclusive' (som jeg veldig gjerne ville se).

Festivalens høydepunkter var for meg 'Sin Nombre' (kommer på kino - se den), 'City Of Life And Death' og 'The Passion Of Gabriel'.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg