lørdag 24. oktober 2009

Kjentmannsmerket: Nordre Puttjern og Markas Minste Dam I Betong og Steinkirken (Trollkjerka)

Jeg ønsker ikke å leve i en verden uten katedraler. Jeg trenger deres skjønnhet og opphøyethet. Jeg trenger dem mot verdens tarvelighet.
-Amadeu de Prado

Ok, jeg har klart bronse-merket, men ingen grunn til å hvile på laurbærne av den grunn. Så i denne grå dagen i slutten av oktober har jeg satt som mål å ta to poster, kanskje fire hvis jeg rekker. Dette bringer meg inn i Østmarka for første gang.

På vei ned til sentrum for å ta t-banen til Ellingsrudåsen kjører 37-bussen feil og vi får en ekstra omvisning på ruten. Fra Ellingsrudåsen går jeg litt feil før jeg finner stien sørover og inn i Østmarka. Starten på ruten går langs lysløype-traseen, noe som for meg er smått kjedelig, men heldigvis ikke er det ikke et langt stykke. Første post for dagen ligger ved Nordre Puttjern ikke langt unna Lutvann, dette tar meg i retning Grønlia fra Ellingsrudåsen.

Nordre Puttjern.

Puttjernene ble kjent etter at tjernene ble tømt under vannlekkasjen i 1997-98, når NSB Gardermobanen skulle lage Romeriksporten-tunnelen som gikk direkte under tjernene. Skadene som ble gjort er ennå ikke over. En ser heldigvis ikke mye til disse skadene nå. Men en kommer over enkelte rør med låste lokk som stikker opp av bakken der, lurer på om de er en del av et pumpesystem som ble installert der i etterkant. Jeg fortsetter sørover og forbi Søndre Puttjern før jeg kommer ned på en blå-merket sti som går ned mot Lutvann.

Lutvann.

Det tok litt tid før jeg syntes Østmarka fikk karakter, men langs Lutvann tar det seg opp. Sør for Lutvann skal den minste betongdammen i marka befinne seg, neste post på programmet. På veien møter jeg to andre kjentmannsjegere, de har akkurat vært på denne lille dammen og sier at jeg omtrent vil komme til å snuble over den. Det er ingen stor dam, og når jeg kommer dit er det knapt vannføring i bekken. Hadde det ikke vært for at det var en post der ville jeg nok fort tro at de fleste hadde gått ubemerket forbi den.

Markas minste dam i betong.

To poster gjennomført og jeg regner med at jeg har tid til å bevege meg mot to andre poster i heftet, som ligger i nærheten av Grønmo. Men først må jeg ha lunsj så jeg setter retningen mot Mariholtet. Der inntar jeg en rask lunsj (og en skillingsbolle) før veien tar meg videre sør langs Nord-Elvåga og ned mot Gullsmeden. Finner ingen gullsmed der, så jeg fortsetter videre. Når jeg passerer Sølvdobla ser jeg et lite felt med døde trær på den ene siden av tjernet, slike felt gjør meg litt trist.

Sølvdobla.

Neste post jeg satser på å nå er som sagt i nærheten av Grønmo fyllplass, så denne posten kan vel kanskje sies å ikke regnes blant de mest godluktende av postene (på grunn av været og årstiden så var det ikke et problem nå). Her ligger det et sett med kjempesteiner som i en formasjon har gitt assosiasjoner til et kirkerom, en steinkirke med andre ord. Posten har også blitt kalt for Trollkjerka. Det lyser dessverre ikke inn i denne kirken idag, til det er det for grått ute.

Steinkirken (Trollkjerka).

Jeg ser på klokka og tar en beslutning om å ikke ta flere poster idag, er uansett godt fornøyd med å ha tatt tre poster. Fra katedralen av stein setter jeg kurs mot Mortensrud. Dette bringer meg forbi Grønmo Golfklubb og der får jeg følge av en hund. Denne hunden følger meg et langt stykke, jeg lurer litt på hva den tenker på og hvor dens eiere er. Hva jeg skulle gjort hvis den hadde fulgt meg helt til t-banen vet jeg ikke, spesielt siden jeg er allergisk mot hunder. Det løser seg (for min del) da jeg møter noen andre og hunden følger etter dem tilbake (var ikke deres hund).

Høst ved Lutvann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg