mandag 6. juli 2009

Troll I Eske (05.07.09): Jeg Har Elsket Deg Så Lenge

Ny måned og ny troll i eske. For de som ikke vet hva troll i eske er, så er det en serie visninger som Cinemateket i Oslo holder. Disse holdes den første søndagen i hver måned og poenget er at publikum ikke vet hvilken film som blir vist. Eneste forutsetning er at det vil være en førpremiere. Før filmen holdes det også en kort introduksjon, hvor det hintes litt, slik at man kan prøve å gjette hvilken film som blir vist. Denne månedens film hadde jeg ikke klart å gjette. Så hadde jeg og eller aldri hørt om denne filmen før heller.

Filmen het Jeg Har Elsket Deg Så Lenge (Il Y A Longtemps Que Je T'Aime) og er regissert av Philippe Claudel. Det er hans debut-film.
I filmen møter vi Juliette, en kvinne som har sittet 15 år i fengsel, og Léa, hennes søster som lar hun bo hos seg når hun kommer ut. Léa bor sammen med sin mann og sine to adopterte unger, samt mannens hjerteslag-rammede far.
Ektemannen til Léa er heller ikke helt komfortabel med å ha Juliette boende hos dem, gitt hva Juliette er dømt for.

Filmen tar opp kjente problemer som hvordan mennesker som har sittet lenge i fengsel opplever å komme ut i samfunnet igjen, men også om hvordan andre mennesker forholder seg til dem. Likevel føler jeg at dette ikke er filmens hovedtema, snarere handler den om hvordan folk tar vare på dem man bryr seg om og er glade i.

Claudel's debut-film starter litt stille, og det tar litt tid før den kommer skikkelig igang. Men etter hvert begynner den å feste grepet og spenningen rundt hva det er Juliette har gjort tar mer og mer tak i filmen. Litt om litt får vi noen hint om hva det er hun har gjort, på den måten bygger også filmen opp spenning rundt Juliettes tilstedeværelse i familien. Kan man stole på henne?

Jeg Har Elsket Deg Så Lenge var en bra film, den tar opp viktige temaer og når avsløringen kommer så setter den filmen i et helt nytt lys. Det skal og nevnes at det ikke bare er gravalvor, det er mye humor og varme i filmen også. Anbefales.

Imdb: Il Y A Longtemps Que Je T'Aime (2008).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg