fredag 17. september 2010

Chon-Kyzylsuu til Jety-Oguz

Utgangspunktet vårt for fjellturen var Chon-Kyzylsuu kløften på 2200 moh. Vi beveget oss da inn i Tien Shan fjellene som dekker 100 000 kvadratkilometer, unødvendig å si at vi bare befant oss i en liten del av fjellområdet. Målet for første dagens etappe var blomsterdalen Jety-Oguz, dette er et navn som går igjen i området. Jety-Oguz betyr De Sju Oksene og spiller på et gammelt kirgisisk sagn. I tillegg til å navngi dalen vi gikk til er det også navnet på de karakteristiske røde sandsteins klippene i området vi passerte på veien til Chon-Kyzylsuu kløften.

Turen var på ca 9 kilometer og startet på 2200 moh og endte på 2250 moh, høyeste punkt på turen var på 2800 moh (Jety-Oguz passet). I Jety-Oguz dalen overnattet vi i en yurta camp, som er store filttelt.

Turen gikk i et frodig terreng hele veien, selv såpass høyt oppe. Når vi spiste lunsj så befant vi oss høyere enn Galdhøpiggen, men likevel satt vi midt blant vegetasjon og trær. Kirgisistan ligger nærmere ekvator og derfor er tregrensen høyere enn i hjemlige trakter.

Vi startet turen i Chon-Kyzylsuu kløften på 2200 moh. Dit hadde vi blitt kjørt med buss fra gjestehuset i Tamga, en tur på 7 mil.

Det høyeste punktet på første dagen var Jety-Oguz passet på 2800 moh. Fortsatt var det vegetasjon, ulikt de høyeste fjellene her oppe i nord. Her gikk det gjetere og passet på dyrene som beitet.

En kirgisisk gjeter med den tradisjonelle kalpak hatten.

Utsikt fra Jety-Oguz passet mot blomsterdalen med samme navn. Det hadde akkurat regnet og fra den andre siden av fjellet hadde vi hørt noen kraftige torden knall.

På veien passerte vi en camp hvor turister kunne få holde en jaktfalk på armen. Jeg lot meg likevel 'lure', turist som jeg var og måtte prøve. Artig var det uansett, jeg kunne kjenne de kraftige klørne selv med beskyttelse på.

Her slapper Einar og Kirsten av utenfor yurta-teltet. Framme ved yurta campen ble vi servert vannmelon, forfriskende og godt.

Dusje fikk vi også gjøre når vi kom fram. Dusjen var ovnsfyrt som varmet opp vann fra elven som rant ved siden av campen (Jety-Oguz) og var faktisk den beste dusjen jeg hadde i løpet av turen. Han som var ansvarlig for dusjen var forøvrig veldig stolt av den (og med rette).

Yurta telt, er et stort filttelt ofte brukt av nomader.

Vi ble servert typisk kirgisistansk middag i et eget yurta-telt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg