søndag 3. september 2017

Troll i eske: Lumière!

Troll i eske for september var en film som skrek filmklubb, Cinematek og filmhistorie. I salen ble vi fort fortalt at det ikke ville være Thelma som ville bli vist, var nok mange som kanskje hadde både ønsket og forventet seg at det var den filmen som befant seg oppe i esken, men det var det altså ikke. Istedet skulle vi få en liten perle og en film som ble lovet å bli vist igjen og igjen og igjen på Cinemateket. Filmen kunne virke noe snever under de første bildene, men bli lovet at den ville utvide seg ganske så fort.

Lumière!.

Ut av esken ble Lumière! av Thierry Frémaux trukket. Og ja, en dokumentar som omtrent utelukkende belager seg på å vise klipp fra Lumière-brødrenes filmer, kan definitivt virke noe snever i formen. Mens filmene vises, hvor hver enkelt film bare varer i 50 sekunder (en kjent lengde for de som kan Lumière), gir en fortellerstemme (Thierry Frémaux) oss innblikk i de enkelte filmene. Dokumentaren er delt opp i flere kapitler og filmene vises herunder.

For filminteresserte og spesielt de som er opptatt av filmhistorien er Lumière! et must, for andre en mer artig kuriositet. Det er ingen vanlig dokumentar form, hovedsaklig bare en rekke av filmene, vist i rekkefølge under hver enkelt kapittel (komedie, arbeid, verden, osv). Men det er kommentaren til Frémaux som driver dokumentaren fremover. Som leder oss inn på de små detaljene i de små filmene som vi kanskje ikke ville ha legget merke til hadde vi bare sett filmene hver for seg. Og så springer det fram en slags rød tråd gjennom filmen om filmene.

For de nysgjerrige er det og artig å se hvordan menneskene på den tiden forholdte seg til dette nye mediet. Man trenger ikke å lete etter dette selv, man blir ledet dit. Ofte innblikk på siden, unoterte ting, som gir en lettere komisk virkning på det man ser. Det er mye komedie i det som vises, ufrivillig og frivillig. Scenene som inneholder Chasseurs des Alpes er et kroneksempel. Favorittklippet er den korte scenen der en turner-familie kaster rundt på en guttunge som en hvilken som helst kasteball.

En ganske så fornøyelig dose med filmhistorie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg