fredag 4. august 2017

(Massiv) Dag 17: Kongsdøla - Sognefjellshytta

Lengde: 11.3km (353.3km), tid brukt: 5:38 (142:40).
Høydemetere (opp / ned): 680m (12366m) / 188m (11943m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 912moh / 1413moh / 1483moh.
Vær: Overskyet, lett regn innimellom.


Idag er det siste dagen. Den gikk ikke til Sota Sæter som jeg først håpte på. Til det gikk jeg ut for hardt og måtte sette ned ambisjonene noe. Jeg er nødt til å komme meg hjem på et vis, så det beste alternativet da var å gå til Sognefjellshytta. Det satte rammen for denne dagen, som gjorde at det ikke ble den mest begivenhetsrike. Fra Kongsdøla er det en kort tur til hytta på Sognefjellsveien.

Utledalen.

Ser man fra et gå hytte til hytte perspektiv så er jeg da to dager unna å bli ferdig med Massiv. Jeg tenker da at de får jeg ta til neste år, og så får det være starten på en tur i Breheimen, et område jeg ikke har vært i så langt. Jeg er ikke så skuffet av å ikke nå hele veien.

En revne mellom fjellene danner porten til Vetle Utledalen.

Regnet ga seg i god tid før jeg skulle opp, det er noe vind, så teltet har fått tørket seg ganske så godt før jeg går. Fra Kongsdøla går Massiv opp i en våt dal før stien trekker opp i en kløft som leder til Vetle Utledalen. Kanskje ikke så rart at dalen er grønn og frodig. Ved siden av stien bruser elven fyrrig. Oppe i Vetle Utledalen går stien gjennom en trang dal før den dukker opp på høyfjellsområdet sørøst for Sognefjellet.

Det er vått oppover nordenden av Utledalen, her en oppbygd sti av stein.

Alt det handler om idag, er å nå bussen, men jeg har god tid. Og etter å ha krøpet opp av Vetle Utledalen vil terrenget være lettgått. Tungt er det egentlig ikke før det heller, men det er litt mer stigning inntil da.

Steindøla krysses over på denne broen.

Ved Rundhaugstjønne er det matpause, ikke bare for en litt tidlig lunsj, men også for å spise opp mer av den maten jeg har igjen. Kan se opp mot Fannaråken fra vannet, men nå ligger skyene tredd ned over fjellet, så det er lite å se.

Vetle Utledalen.

Med bare litt over en time igjen til jeg vil komme til Sognefjellshytta, har jeg gitt opp håpet om å møte en tidligere kollega som også går Massiv. Men rett etter å ha fortsatt videre fra Rundhaugstjønne kan jeg se en kjent skikkelse komme drassende på en stor sekk. Det var på hengende håret at vi møttes, men det gikk, akkurat. Harald kan fortelle meg om noen harde dager fra Sota Sæter og en dag hvor han nesten gikk seg vill på vei til Sognefjellshytta. Årsaken for det var derimot enkel, stien mellom Nørdstedalseter og Sognefjellshytta har blitt lagt om rett før demningen ved Storevatnet (noe å huske på før jeg fortsetter neste gang).

Litt mer goldt landskap etter å ha kommet fra Utledalen og Vetle Utledalen til området sørøst for Sognefjellet.

Utrolig artig å møte på en man kjenner på tur. Selv om vi kanskje gjerne skulle hatt mer tid til rådighet, må vi etterhvert gå videre i hver vår retning. Harald skulle oppleve at været var like lite nådig mot han som med meg på resten av turen og ankom Haukeliseter 17 dager etter at han forlot Sota Sæter.

Møte med en man kjenner. Her har jeg møtt Harald Rygge som startet fra Sota Sæter for tre dager siden. Vi møttes akkurat i tide, jeg var nå bare litt over en time unna å være ferdig med turen min. Harald hadde to uker igjen.

Utsikt sørover fra Rundhaugan 1483moh over Rundhaugstjønne.

For meg gikk det ikke mange skritt etter at vi skilte lag til at nysgjerrigheten tar overhånd og jeg dumper sekken på bakken. Jeg klatrer opp på en av Rundhaugan-toppene nordøst for Rundhaugstjønne, 1483moh. Et passende utsiktspunkt for den siste dagen. Med god utsikt over Sognefjellet, Fannaråken og i retning Breheimen, som virker å bære navnet sitt med rette.

Sognefjellet fra Rundhaugan-topp.

Så, en kort siste vandring på fjell og en kort tur langs veien og jeg stempler i Massiv-passet på Sognefjellshytta. Ferdig med Massiv og sommer-fjellturen for i år. Det har vært en bra ti dager på fjellet siden jeg satte ut fra Finse, været til tross.

Fannaråken fra Rundhaugan-toppen.

På Sognefjellshytta rekker jeg å få meg en dusj (medpassasjerene på bussen bør være glad for dette) og en vaffel med en kald øl til før bussen svinger inn på plassen foran hytta. Bussturen ned til Lom er fin, men derfra er det en lang og tidkrevende busstur hjem til Oslo. Tilbake ligger fjellheimen, Hardangervidda, Skarvheimen, Jotunheimen og Breheimen. Jeg kommer tilbake.

Kart over ruten for syttende dag på Massiv, fra Kongsdøla til Sognefjellshytta.

<- KongsdølaAurkvee ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg