mandag 29. august 2016

Forberedelse til ny langtur: GR1 - Sendero Historico

Måten å finne nye langturer å gå varierer fra gang til gang, GR10 hørte jeg om fra noen engelskmenn når jeg var på Korsika og gikk GR20, Baekdudaegan fant jeg på nettet og The Lycian Way fant jeg ut om i et flymagasin på vei hjem fra Sør-Korea. Min neste langtur dukket også opp etter et søk på nettet, et tilfeldig treff som traff min nysgjerrighet.

Denne ruten ville igjen bringe meg tilbake til Spania. Jeg har gått der ofte og det var en liten indre debatt om jeg kanskje burde sett meg om etter en annen plass i verden å gå i, for å få mer variasjon, men jeg har alltid trives veldig godt i Spania. I tillegg var bildene og det jeg leste om ruten utelukkende positive...og når en tanke først har begynt å spre seg, så er den ofte vanskelig å bli kvitt.

Det var altså et rent tilfeldig treff som gjorde at jeg fikk opp GR1 - Sendero Historico. Dette er en rundt 1250km lang vandringsrute som krysser den nordlige delen av Spania. Opprinnelig tenkt som en kyst til kyst rute i Spania, men Asturias og Galicia ble ikke med på visjonen da de allerede har et utall antall ruter å administrere (der de forskjellige Caminoene til Santiago er de mest kjente). Så slik ble det til at ruten starter på et delvis øde pass på grensen mellom Asturias og Castilla y León i Picos de Europa, Puerto de Tarna. Ruten tar så en kronglete vei fram til den ender ved Middelhavets bredder i Sant Martí d'Empúries. For de som ønsker å gjennomføre en kyst til kyst vandring, er dette likevel mulig ved å kombinere ruten, med Camino Primitivo fra Oviedo, Camino Finisterre fra Santiago de Compostela og noen små ruter mellom Puerto de Tarna og Oviedo.

Kart over der GR1 - Sendero Historico går fra Puerto de Tarna til Sant Martí d'Empúries.

Som navnet på ruten tilsier vil man underveis bli ført langs Spanias historie fra romersk tid gjennom middelalderen og til borgerkrigen. Ruten tar en forbi forlatte landsbyer, øde områder hvor restene av historien kan sees i de mange borger, festninger, ruiner, landsbyer og kirker som en passerer. Samtidig troner Pyreneene nord for en med sine mektige fjell. Ved Los Arcos krysser ruten Camino Frances, dette regner jeg kommer til å bli et følelsesmessig øyeblikk for meg.

Starten på ruten ved Puerto de Tarna.

Fra Cicerone bestilte jeg guideboken til John Hayes. Etter å lest gjennom boken nøye, kom jeg fram til at de to største problemene langs ruten var å finne veien og å finne butikker på enkelte strekninger for å kunne kjøpe mat hvis man vil telte. Boken i seg selv er lagt opp slik at man kan komme til et sted å overnatte for hver natt, hvor man også kan få mat, men skal man telte er tilgjengelighetene til proviant mindre. Min overordnede plan ble en kombinasjon av å telte og å overnatte på de forskjellige stedene som tilbyr dette underveis.

Restene av kirken i Baigorri, en forlatt landsby i ruiner.

Når det gjelder å finne fram var mulighetene mindre, det skal finnes kart, men selve ruten vil ikke være markert på kartene. I tillegg vil nøyaktige nok kart ta for stor plass i sekken grunnet lengden på ruten. Boken inneholder noen greie kart for å gi et overblikk over hvor ruten går, men de langt fra gode og detaljerte nok til å orientere etter. Har man derimot kjøpt boken, kan man få lastet ned GPX spor (for GPS) for ruten fra Cicerone sin webside, disse kommer godt med. Med de på gps'en, kartene og beskrivelsene av ruten i boken og det som finnes av merking håper jeg å finne veien over Spania.

Utsikt til Pyreneene.

Hva jeg bringer med meg i sekken begynner nå å bli likt som alltid. Sekken er nok engang nok litt for tung, selv om jeg har fått knepet ned på kiloene litt med å bytte til en lettere sovepose (jeg regner ikke med å trenge den varmeste soveposen i Spania, selv i september-oktober), samt andre småjusteringer.

For å komme meg til startstedet, Puerto de Tarna, flyr jeg til Asturias via Gatwick. Derfra vil jeg tilbringe en natt i Aviles, før jeg tar buss til Lugones, buss derfra til Oviedo og nok en buss opp til et overnattingssted på veien opp mot passet i Campo de Caso. Siste strekningen må gå via lokal taxi. Grunnen til at jeg tar buss til Lugones er at der har jeg funnet en sportsbutikk (Decathlon) som skal ha gass til kokeapparatet. Avreise er den 7. september, hvis alt går bra bør jeg sette mine første skritt på Sendero Historico den 9. september.

Congost de Mont-Rebei.

Hvor mange dager jeg vil bruke vil være ren gjetning. 1250km er en lang vei og jeg har aldri gått så langt før, det er og mye som kan skje i løpet av tiden det tar å gå ruten. Guideboken har delt opp ruten i 53 etapper (en etappe er derimot ikke beskrivet, mellom Reinosa og Corconte, siden jeg vil gå hele veien må en dag til påberegnes disse). Jeg har tatt disse dagene og gitt meg enda noen dager til som buffer til rådighet, flybilletten hjem er fleksibel så jeg kan skifte skulle tidsbruken variere veldig.

Utsikt fra Serra Seca.

Ett nytt eventyr står for døren, jeg er spent.

Puerto de Tarna ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg