mandag 30. juli 2018

Skjolden og veien hjem

Det ble en ekstra dag grunnet rotet med å skaffe billett til turen hjem. Noe som betød at jeg måtte ta turen hjem igjen på mandag, en dag jeg egentlig skulle vært tilbake på jobb igjen. I etterpåklokskapens navn burde jeg nok ha ordnet billett på forhånd, men da hadde jeg og låst meg til tid og sted. Og med tanke på min opprinnelige plan, så ville jeg da ha fått en langt hardere fjelltur. Lite å gjøre med det nå uansett. Det meldte tordenværet igår både så og hørte jeg fint lite til, det var rimelig beskjedent.

Svingete veier opp til Fuglesteg.

Utsikt ned mot Skjolden og over til Furåsen fra stien nedenfor Fuglesteg.

Hva er det så å gjøre i Skjolden? Jeg har lyst til å besøke Fuglesteg, når jeg da befinner meg i nærheten. Etter å ha hørt litt med hotellet om hvordan komme seg til Fortun, der stien opp mot Fuglesteg starter fra, blir det til at en ansatt som har litt ledig tid kjører meg dit.

Fuglesteg.

Fuglesteg med fjellene på andre siden av dalen i bakgrunnen.

For å komme til Fuglesteg må en gå opp på en sti som først går i en jevn stigning opp langs fjellsiden ovenfor Fortun, før den begynner å sno seg i bratte svinger opp mot den gamle seteren. På veien opp møter jeg igjen på deler av turfølget fra DNT, ganske artig. En av deltagerne har i tillegg fått besøk av moren sin og jeg slår følge opp den siste biten til Fuglesteg sammen med dem.

'Kors' ved Furåsen.

Furåsen.

Fuglesteg drives nå som en ubetjent hytte av DNT, men brukes også ofte til kulturelle arrangementer. Senere på dagen skal det faktisk være en konsert her og, men jeg vil ha gått ned igjen før den tid. Det drives også en liten kafé her, med enkel servering. Det er en flott utsikt fra tunet utenfor de gamle restaurerte bygningene. Vi sitter oss ned på benkene utenfor med kaffe og pannelapper. Hadde jeg tenkt litt lengre burde jeg jo egentlig ha overnattet her i natt, for så å gå ned igjen til bussen imorgen.

Fjellene med Fuglesteg sett fra Furåsen.

Åsafossen, ved veien mellom Fortun og Skjolden.

Tid har jeg igrunn nok av idag, så på veien ned tar jeg og turen opp til Furåsen. En annen gammel setergård oppe i fjellsidene ovenfor Fortun. Bestemmer meg for å gå tilbake til Skjolden langs veien. Angrer likevel litt på at jeg ikke tok meg tid til å gå videre opp i fjellet fra Fuglesteg, og så ta turen over til Turtagrø. Fra Turtagrø kan jeg ta buss tilbake til Skjolden, tidene hadde jeg nå sjekket opp og jeg burde igrunn ha hatt tid nok til å komme meg dit for å nå den tilbake igjen. Et annet alternativ hadde jo og vært å gått dit med sekken min, og overnattet der enten på hotellet eller i teltet mitt for så å ta bussen hjem igjen derfra.

Fin utsikt tilbake over Eidsvatnet med Fuglesteg synlig oppe i fjellsidene bakenfor.

Skjolden sett fra Sengjaberget.

Tilbake i Skjolden tar jeg en rask tur opp til Sengjaberget for litt nær-utsikt over Skjolden, før jeg tar fri resten av dagen.

Skulptur i Skjolden ved det som er enden på Sognefjorden, Molden synlig inne i skulpturen.

Mørkt og regnfullt på bussturen over Sognefjellet fra Skjolden til Lom.

Neste morgen er det bekmørkt når jeg tar bussen over Sognefjellet. På Turtagrø går det tørre vandrere av bussen og våte vandrere på bussen. Jeg får noen timer i Lom mens jeg venter på den lange bussturen hjem til Oslo, hvor det er et for mye yrende folkehav for min smak etter fredelige dager i fjellheimen. Jeg skulle egentlig ha vært på jobb nå. Så er det bare å sitte og se ut av vinduet fra bussen til Oslo i flere timer, før jeg til slutt kan gå inn døren hjemme igjen.

Lom Stavkirke.

Utsmykninger på Lom Stavkirke.

Inne i Lom Stavkirke.

Lom bygdamuseum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg