fredag 22. januar 2010

TIFF 2010: Dag 4

Tiden går fort, fjerde dag her oppe i Tromsø og totalen på filmer er allerede oppe i 17 filmer. Men jeg gir meg ikke med det.

The Two Horses Of Genghis Khan (Byambasuren Davaa, Tyskland)
Omtrent som en oppfølger til Historien Om Den Gråtende Kamel, som ble vist på festivalen i 2004. Den gråtende kamelen ble forøvrig også vist under årets festival som en del av en retrospektiv serie i henhold til 20-års jubileet.
Dokumentarisk i formen, omhandler The Two Horses Of Genghis Khan en reise gjennom Mongolia for å reparere en fiolin som ble ødelagt under den kinesiske kulturrevolusjonen og å finne sangen som var inngravert på fiolinens manglende vers.
Hovedpersonen i filmen er Urna, som har har avgitt et løfte til sin avdøde bestemor om å reparere den gamle fiolinen.

The Two Horses Of Genghis Khan.

Likhetene med Historien Om Den Gråtende Kamel er mange, begge er filmer som like fullt viser et bilde av kultur og liv i Mongolia og er omtrent dokumentariske i formen. Historiene er i utgangspunktet enkle, men rørende. Vakkert fotografert denne også. En god film med andre ord.

I filmen kan man også se at modernismen sakte men sikkert ankommer steppelandet i øst, noe som også gjengis i en av filmens humoristiske scener: SMS mongolian style.
For å kunne sende tekstmeldinger når man ikke får signal er løsningen enkel: man skriver meldingen, og idet man trykker på 'send' så kaster man mobilen opp i luften i håp om at den får kontakt med signalene før den kommer ned igjen.

10 To 11 (Pelin Esmer, Tyrkia)
Bare en veldig kort pause før jeg igjen befinner meg i neste kinosal. På lerrettet vises filmen som vant FIPRESCI-prisen (delt ut av Federation Internationale de la Presse Cinématographique) under årets festival. Pelin Esmers film handler om Mithat og Ali, Mithat er en samler av rang og Ali jobber som vaktmester i bygningen de bor i. Når naboene til Mithat bestemmer seg for å bygge om gården for å sikre den mot jordskjelv er det utgangspunktet for en strid da Mithat ikke vet hva han skal gjøre med sin samling som øker for hver dag som går. Han har det bra som han har det, men av frykt for samlingen sin tør ikke Mithat lengre å forlate leiligheten sin. Ali blir derfor rekruttert til å gå samler-ærendene for Mithat.

10 To 11 var en fin, liten og søt film. Hvis man noensinne har samlet på noe, så vil man kjenne seg igjen i en del av særhetene til Mithat. Som med en god del andre filmer var denne også noe lang.

Det blir en lengre pause etter denne filmen. I tillegg til å spise middag (tidligere enn vanlig) benytter jeg anledningen til et besøk på polarmusset i Tromsø.

Room And A Half.

Around A Small Mountain (Jacques Rivette, Frankrike & Italia)
En film som jeg faktisk vil si at jeg ikke forsto. Den omhandler en liten sirkus-tropp som prøver å redde sirkuset etter at eieren dør, de klarer å få eierens datter, Kate, som forlot sirkuset til å komme tilbake. På veien til sirkuset møter Kate Vittorio, en italiener som etter det møtet fatter interesse for sirkuset og etterhvert omtrent blir en del av det. Dette er filmens premiss, og som jeg ikke forstår. Det blir aldri klart hvorfor Vittorio fatter sin interesse for sirkuset, eller hvorfor han blir sånn del av det når han rent tilfeldig dukker opp og forlater sirkuset igjen.

Når filmen i tillegg var noe stillestående ble dette ikke noe annet enn en midt på treet film for meg.

Room And A Half (Andrey Khrzhanovsky, Russland)
Denne filmen omhandler livet til den russiske poeten Jusif Brodskij, men er likevel ikke en direkte biografi om han. Det er en leken film som presenterer oss for den russiske nobelprisvinneren via fiktive scener, animasjon og historiske filmklipp.
Brodskij kom etterhvert på kant med de sovjetiske myndighetene og ble til slutt deportert til USA etter en tid i indre eksil.

The Girlfriend Experience.

Sjangerblandingen i filmen var godt gjennomført uten at den virket for retningsløs. Filmen har en god atmosfære, likevel så er den nok i det lengste laget.

En film står igjen for dagen.

The Girlfriend Experience (Steven Soderbergh, USA)
Chelsea (spilt av pornostjernen Sasha Grey) lever av å selge 'the girlfriend experience', en opplevelse av å være i et forhold. Kundebasen hennes er rike forretningsfolk på Manhattan, ofte uten tid til å pleie et ekte forhold. På det personlige planet er hun sammen med treningsinstruktøren Chris, og når Chelsea setter reglene deres til siden for en kunde byr det på problemer for forholdet deres.

En stilsikker film, om ikke annet. Filmen oppleves som ganske så lett, men så spiller den jo og i et overfladisk miljø. Soderbergh drar ikke filmen for langt og holder lengden godt innenfor hva som er nødvendig for en film av denne typen.

Fredagskveld og det begynner å surre av liv fra de forskjellige utestedene i Tromsø. Over en øl ser jeg tilbake på dagen og sier meg sånn middels fornøyd med den. Av dagens fem filmer var The Two Horses Of Genghis Khan den klart beste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg