tirsdag 10. september 2013

(GR10) Dag 43: Mariailles - Cortalets

Lengde: 18.3km (862.2km), tid brukt: 7:23 (335:15).
Høydemetere (opp / ned): 1100m (51044m) / 678m (49228m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 1718moh / 2150moh / 2250moh.
Vær: Overskyet, regn, tåke og etterhvert høljregn.


Pic du Canigou lå litt i tankene mine for denne dagen, men ikke uventet så var det meldt dårlig vær. Så idag konsentrerte jeg meg hovedsaklig om turen videre til Cortalets, og satser heller på å gå opp til toppen derfra imorgen. Det var noen få som sto opp grytidlig her for å prøve å komme seg opp til toppen før uværet slo til, for tidlig for meg. Om morgenen er det noen flotte røde skyer over fjellet.

Om morgenen ovenfor Refuge de Mariailles.

Ovenfor Refuge de Mariailles ligger det og en hytte som muligens kan brukes av vandrere, l'abri pastoral de Mariailles. Fra Mariailles gjør GR10 en lang travers av Canigou-massivet og ruten starter med å gå i en rolig løkke opp gjennom ravin des Sept-Hommes før den beveger seg opp til Col Vert. Allerede nå har man beveget seg litt høyere opp og man kan se ned til Mariailles. Merkingen her er ikke like god så en stund lurer jeg på på om jeg har tatt feil og gått inn på en annen sti som er avmerket på kartet.

Utsikt fra ruten nedenfor Canigou, Refuge de Mariailles nede i det venstre hjørnet.

Stimerkingen vender tilbake når jeg krysser Font d'en Marty (1964moh). Opp dalen mot Refuge Arago (2123moh) går stien som går til toppen av Canigou, jeg følger stien opp til det som er en hytte på vei til å bli en ruin. Cabanen er i en dårlig forfatning, og utenfor henger det et fareskilt. Det begynner å regne, gruppen som satt og hvilte ved Refuge Arago fortsetter ufortrødent videre.

Ovenfor Jasse de Cady går ruten over store steinheller.

Ovenfor Jasse de Cady går ruten på store steinheller over en ur, nedenfor holder noen gjetere på å sanke dyrene. Utsikten er ikke utpreget lystig, det som var en blå horisont er nå en grå og mørk horisont. Foreløpig holder den grå horisonten seg der, i horisonten altså, så vandringen langs Canigou sine fjellsider er fortsatt ganske så hyggelig. Ved Col de Segales (2040moh) er jeg nå ganske nærme Refuge de Mariailles igjen i luftlinje, men det er en dyp dal som skiller oss.

Regnet ga seg etter ikke så lenge, men det er grått. I klart vær ville det vært utsikt langt avgårde fra stien. Etter Col de la Jasse d'en-Vernet (2040moh) smyger tåken seg over fjellet og jeg beveger meg ned i les Conques. Dette er et område som det ofte går skred i og bærer så preg av dette, noe forsiktighet må vises når man passerer her. Refuge de Bonne-Aïgue (1741moh) dukker fram fra tåken på et beleilig tidspunkt, lunsj kan inntas i ro og fred i ly for vind og regn. Cabanen hadde heller ikke vært så ille å overnatte i.

Mørke skyer i horisonten.

I stigningen opp fra cabanen møter jeg på et annet par som også var på Refuge de Mariailles. De hadde gått over Canigou og gikk litt før meg, men kunne rapportere at de ikke hadde fått noe utsikt fra toppen. Jeg kommer opp til en orry (la Casteille) og en dramatisk utsikt. Det er et lite opphold i været og noe blå himmel og se, men i utsikten river regnskyene i fjellsidene og det er en svart vegg som nærmer seg. Det er heldigvis ikke så langt til Cortalets herfra.

Drivende skyer og noe små blå gløtt ved Refuge de Bonne-Aïgue.

Tåken feier inn over meg med stor kraft og så starter regnet å tømme vann over landskapet. I været forsvinner stien opp mot Canigou bak meg og et lite vann kan knapt synes. Ved Chalet-Refuge de Cortalets (2150moh) blafrer det fra regnduken over inngangspartiet før jeg står inne i varmen og drypper vann utover gulvet. Inne knitrer det fra peisen. Mildt sagt skiftende vær idag, men turen var fin den.

Orry ved la Casteille med dramatiske skyer i utsikten, en mørk vegg på vei.

Været holder på ute mens man sitter inne foran peisen og nyter stedets egen øl, Els Cortalets. Det er ikke mange gjester her idag, men middagen er god. Claire dukker opp senere på kvelden. Det skal normalt være pent vær i morgen sier de, så får vi se da, om været byr på en tur opp til Katalanernes hellige fjell.

<- MariaillesPic du Canigou ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg