lørdag 14. september 2013

(GR10) Dag 47: Las Illas - Ouillat

Lengde: 25.8km (964.0km), tid brukt: 8:28 (369:50).
Høydemetere (opp / ned): 959m (54762m) / 573m (54160m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 550moh / 936moh / 936moh.
Vær: Sol og fint vær, noen skyer.


Med meg i sekken etter frokosten på Hostal des Trabucayres har jeg en ikke så god værmelding for morgendagen, værgudene ønsker tydeligvis ikke å smile til meg på vandringens siste dag. For dagens vandring derimot holder de skyene på avstand. Fra Las Illas går ruten opp langs en stille og fredelig vei til nok en Super, Super Las Illas.

Vandring langs ryggen mellom Frankrike og Spania på en hyggelig skogsvei, her fra ruten etter Col del Priorat.

Etter Super Las Illas følger ruten ryggen langs grensen til Spania, vegetasjonen her har nå endret seg fra tidligere og bærer merkbart preg av å være nærmere Middelhavet. Det er en hyggelig vandring gjennom en ganske så åpen skog. Canigou kan sees gjennom trærne. Ved Mas Nou står det et skilt om at det er forbudt å ta bilder og at det ikke er tillatt for alle å passere videre på stien, vandrere på GR10 har visstnok tillatelse. Årsaken er etter sigende at dette er et slags nudist gårdsbruk, det kommer ingen sinte nakne bønder hoppende ut på stien når jeg passerer. Bygningene ser noe slitte ut.

Utsikt til Canigou fra Las Carboneres.

Det er blå himmel og varmt for en gangs skyld, noe det ikke har vært på lenge. De spektakulære områdene på ruten er nå lagt bak meg og ruten går nå tydeligere ned mot et lavere landskap. Jeg går opp på Pic del Priorat (492moh), men ingen utsikt fra den toppen. Etterpå overser jeg at GR10 tar av fra stien og fortsetter videre og merker ikke at jeg har gått feil før jeg er nede ved Las Carboneres (337moh), hvor det er en fin utsikt mot Canigou rett ved ruinene av en gårdsbygning.

De Romerske ruinene ved Col de Panissars med Fort de Bellegarde ovenfor.

Romerne kom langt, de kom også hit. Nedenfor Fort de Bellegarde ligger de Romerske ruinene ved Col de Panissars. Jeg går opp til fortet. Det viser seg å være gratis inngang idag så jeg lar sekken min bli igjen ved resepsjonen og tre inn i turistskoene. Fortet er stort og fra toppen av muren er det god utsikt til området rundt. Sørover strekker det som var hovedruten gjennom Pyreneene i antikken seg nedover, Romerne kalte det for Summum Pyrenæum, nå en motorvei. Le Perthus ligger nedenfor mellom landene.

Utsikt fra Fort de Bellegarde, Spania i dalen nedenfor.

Jeg er sulten når jeg ankommer Le Perthus (290moh), men det frister ikke å sette seg ned å spise et sted her. Et forferdelig turiststed, med utallige butikker som selger diverse juggel. Men når jeg ringte for å bestille plass på Chalet de l'Albere fikk jeg vite at de ikke ville kunne servere mat, så jeg er nødt til å handle inn mat for kvelden. Etter å ha handlet prøver jeg å legge stedet raskt bak meg. Magen klager, men synes av stedet klager mer.

Ved Col de la Comtesse (513moh) stopper jeg opp for å spise, det har blitt enda varmere. Opp hit var det enda mer sydlandsk enn før og sekken merkbart tyngre. På et skilt er France stryket ut med Catalunia Nord. Le Perthus er heldigvis fort glemt opp mot Saint Martin d'Albere. Ruten går så bratt opp med god utsikt tilbake mot der jeg har gått. Beina er litt møre når jeg ankommer Col d'Ouillat (936moh) og Chalet de l'Albere.

Utsikt fra Col d'Ouillat.

Stedet ligger med en flott utsikt mot dalen nedenfor, langt nede kan jeg se Fort de Bellegarde på sin lille kolle. Jeg fikk ikke vite hvorfor jeg ikke kunne få mat her på telefonen, men årsaken var at det skal være et selskap på stedet om kvelden og det derfor ikke er noe plass å sitte ned på i tilfelle dårlig vær. Men været er nå strålende, og det beste på en lang tid, så de ordner likevel til middag på en sitteplass ute.

Chalet de l'Albere.

Mens jeg sitter og nyter synet av utsikten og at mørket senker seg over landskapet og passet mellom Frankrike og Spania går tankene til at imorgen vil jeg etter sigende sette ut på min siste dag på GR10. Det føles litt uvirkelig. Det fjerne målet er nå rett rundt hjørnet og starten på vandringen ligger nå fjernt bak meg. Her mente de at det ville bli bra vær imorgen Fra restauranten er det fullt liv, gjestene er på plass. Med unntak av Le Perthus så var det en fin vandring idag. Jeg lurer og litt på hvor Claire befinner seg.

<- Las IllasTagnarède ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg