mandag 3. oktober 2016

(GR1 Sendero Historico) Dag 25: Castillo de Loarre

Lengde: 6.0km (734.9km), tid brukt: 2:39.
Vær: Fantastisk.


Rundt tre kilometer ovenfor Loarre ligger Castillo de Loarre voktende over landsbyen. Det er ikke bare Loarre den vokter over, men også området rundt, Hoya de Huesca, og videre, fra sin lokasjon høyt oppe på noen klipper har den god kontroll på utsikten over hegnen. Jeg hadde egentlig planlagt å beleire borgen imorgen tidlig på vei til Bolea, men siden været er så fantastisk har jeg valgt å gå opp til borgen idag.

Kingdom Of Heaven, en borg på toppen av en klippe.

Castillo de Loarre med inngangsporten.

Det er ingen hær av betydelig størrelse som er på vei for å erobre borgen, selv om jeg får støtte i en hund som bestemmer seg for å følge meg opp den svingete veien. Å erobre borgen krever heldigvis ingen hær, det holder å betale inngangsbilletten på 4.5€. På denne tiden av året blir erobrerne kastet ut klokken 7, ikke 8 som fyren på hotellet sa, jeg får mindre tid til å se meg rundt.

Utsikt med festningsmurene og Albarrana-tårnet.

Inne i San Pedro kirken. Inngangen til selve borgen ligger under kapellet.

Borgen ble bygget i det 11. århundre og er i god forfatning gitt alderen. To av minst tre tårn står fortsatt, Torre del Homenaje (vakttårn) og Torre de la Reina (Dronningens tårn). Inne i borgen er det og flere gjenstående kapeller, som kapellet dedikert til St. Mary av Valverde og San Pedro kirken. I likhet med kongepalasset i Olite kan man her og klatre opp i tårn, forsvinne ned i fangehull og innebygde passasjer, speide ut fra festningsmurene. Vi snakker skikkelig middelalder-borg. Ridley Scott brukte Castillo de Loarre som lokasjon under innspillingen av Kingdom Of Heaven.

Ovnen inne i Torre del Homenaje.

Utsikt over Hoya de Huesca og Loarre fra borgen.

Det er ingen tempelriddere her nå, de eneste jeg møter er andre besøkende og det er ikke mange av dem. Jeg kan omtrent få gå meg vill i fred. Og stå og speide utover Hoya de Huesca og lure på hvordan det var å stå der under Sancho Garcia III sin gjenerobring av Huesca fra maurerne.

Borggården. Torre de la Reina nærmest, Torre del Homenaje bak der igjen.

Borggården med Dronningens utsiktspunkt.

Borgen er på sitt mest imponerende sett utenifra, men innenfor borgmurene er det og mye som er av stor interesse. Vinduene i Torre de la Reina er noen flotte ornamenterte gotiske vinduer. I San Pedro kirken ville det ikke vært overraskende å finne et guddommelig lys fra en gral. Restene av buegangene til klosteret. Utsikten fra borgen. Og ikke minst, toalettet fra middelalderen, som dessverre nå ikke kan brukes.

Etter å ha gått høyt og lavt i borgen hører jeg rop nedenfra som jeg tolker er varselet om at det er stengetid og at dørene lukkes. Hadde jeg hatt sekken min her og med vann kunne jeg fått meg en tøff overnatting, om en noe ulovlig på et vis. Solen er lavere på himmelen nå og i ferd med å starte nedfarten, borgveggene har fått en mye rødere farge. Hunden som fulgte meg opp kommer løpende, må ha ventet på meg utenfor. Jeg sniker meg unna den på stien som går ned mot Loarre igjen (og som jeg ikke fant på veien opp).

Buegangene i restene av klosteret.

I horisonten endres fargen fra rød til lilla. På veien ned stopper jeg ved campingplassen, hvor det er en bar. Jeg synes jeg fortjener en kald og god øl etter å ha erobret Castillo de Loarre. Når jeg kommer hjem må jeg se Kingdom Of Heaven igjen. Den er ikke blant Ridley Scotts beste, men den kan skilte med en fantastisk borg.

Castillo de Loarre.

For mer info om Castillo de Loarre: www.castillodeloarre.es.

<- LoarreBolea ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg