søndag 18. august 2013

(GR10) Dag 20: Bareges - Oredon

Lengde: 21.0km (399.7km), tid brukt: 8:20 (151:07).
Høydemetere (opp / ned): 1349m (21691m) / 763m (19792m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 1240moh / 1856moh / 2509moh.
Vær: Flott vær hele dagen.


Igår lurte jeg litt på om det hadde vært lurere å bare gå til Luz St Saveur istedet for å fortsette videre til Bareges, men idag var jeg sjeleglad for at jeg valgte å gjøre det. For det var en helt fantastisk dag som ventet på meg i Pyreneene når jeg sto opp til en veldig god frokost i Gîte d'Etape l'Oasis. Det var en sånn dag som man bare drømmer om å få oppleve.

Vandring opp gjennom Bareges dalen om morgenen.

Ut ifra Bareges blir det fort klart hvor store skader flommen har gjort, der elveleiet går er det nå en dyp revne gjennom byen. GR10 krysser opprinnelig elven over en bro, men det er ikke mulig nå så i starten må man ta til takke med å følge veien oppover dalen. Det er uansett ikke den verste strekningen å gå langs en vei på. Ved parkeringsplassen nedenfor Pont de la Gaubie (1538moh) er jeg tilbake på GR10 igjen, etter Pont de la Gaubie er det bare høyfjellet og vakker natur som gjelder.

Lac de Coucyla Gran med Cabane d'Aygues-Cluses ved siden av.

For her går ruten oppover en hyggelig dal forbi små elver og vann, med panoramiske fjell på hver sin kant. Hester gresser i det våte og høye gresset. Ved siden av Lac de Coucyla Gran er Cabane d'Aygues-Cluses (2150moh) et populært sted for en rast, selve cabanen er veldig spartansk. Det er en grønn drømmeverden.

Så ønsker ruten å ta deg opp til det høyeste punktet på GR10, hvis du ser bort ifra Hourquette d'Ossoue, nemlig Col de la Madamète. Noe som ikke er så lett, da den flotte naturen rundt gjør det nesten umulig å ikke stoppe opp for å se på den på veien opp. Klatringen opp gjør en bråstopp ved Lacs de Madamète (2299moh). Blå vann mot blå himmel og tanker tilbake til Lac de Bastani på Korsika. Som der må jeg her og sitte meg ned ved vannkanten og ikke gjøre noe annet enn å nyte synet.

Utsikt fra toppen av Col de la Madamète.

Videre på vei oppover dukker det opp antenner og kupler som hentet ut fra en science-fiction film bak meg i horisonten, det er Pic du Midi de Bigorre (2877moh) som huser et stort astronomisk observatorie. Om naturen har vært flott på vei opp, så er naturen som åpenbarer seg fra toppen av Col de la Madamète (2509moh) et underverk. Jeg speider utover det storslåtte Néouvielle. Pic de Néouvielle (3091moh) i tospann med flotte vann og fjell.

Skyer speilende i vannflaten til Gourg de Rabas.

Ned fra passet er omtrent hvert steg et nytt foto, det er en postkort-dag. Jo lengre ned man kommer jo mer åpenbarer de flotte vannene nedenfor seg og Pic du Néouvielle blir mer og mer dominerende. De få skyene som er driver over vannspeilet til Gourg de Rabas. Gårsdagens slit er glemt. Vann i landskapet gjør alltid godt for utsikten, Lac d'Aumar og Lac d'Aubert intet unntak.

Fantastisk landskap rundt Neouvielle.

En må stikke føttene i vannet i Lac d'Aumar (2190moh). Det er en del folk rundt vannet og jeg har møtt en god del folk på turen hit, men jeg hadde likevel regnet med at det skulle ha vært flere på en dag som denne. Når jeg går mot Col d'Estodou (2260moh) kan jeg se ned på Lac d'Oredon (1856moh) langt nedenfor, vel vitende om at jeg må ta den bratte turen ned selv om ikke GR10 gjør det.

Lac d'Aumar.

Chalet-Hôtel de l'Oule er stengt for restaurering så istedet valgte jeg å gå ned mot Lac d'Oredon, alternativet var Refuge de Bastan. Fra Col d'Estodou er det 400 meter ned, og jeg må starte morgendagen med å gå den samme bratte veien opp igjen. Kvelden på Chalet-Hôtel d'Oredon ble en fin avslutning på en helt fantastisk flott dag.

<- BaregesAdervielle ->

2 kommentarer:

 1. For en fantastisk natur du gå i. Det er inspirerende å lese om alle turene dine!

  Jeg ville ha lagt inn navnet på landet i oversikriften for alle geografianalfabeter som meg selv :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hyggelig tilbakemelding. Etappen her var helt fantastisk og kanskje den beste dagen på hele turen.

   GR10 går hovedsaklig i Frankrike, med noen få avstikkere innom Spania. Jeg tror ikke jeg kommer til å legge det til i overskriften, men vurderer sterkt å legge landet til som en etikett.

   Slett

populære innlegg