lørdag 17. august 2013

(GR10) Dag 19: Saugue - Bareges

Lengde: 34.1km (378.7km), tid brukt: 9:51 (142:47).
Høydemetere (opp / ned): 872m (20342m) / 1242m (19029m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 1610moh / 1240moh / 1874moh.
Vær: Skyer om morgenen, sol og varmt utover dagen.


Idag valgte jeg å gå til Bareges istedet for bare å gå til Luz St Saveur, da strekningen mellom Luz og Bareges ikke skulle være så lang. Dette medførte en lengre og hardere dag enn ventet, hvor høydepunktet på turen kom tidlig på vandringen.

Saugue-platået, dramatisk landskap i lyset.

Det er overskyet og litt regn om morgenen, men når jeg setter avgårde så bryter solen gjennom skylaget og danner et dramatisk landskap. Saugue-platået lyses opp av et eiendommelig lys, det er et flott skue. Ruten krysser Gave d'Aspe før den beveger seg opp mot Col de Suberpeyre (1725moh). Fjellene dukker fram fra skyene.

Saugue-platået med Cirque de Gavarnia i bakgrunnen.

Det er en nydelig utsikt tilbake mot Saugue og i bakgrunnen Cirque de Gavarnie mot en blå himmel. Går over Col de Suberpeyre som er dekket av fiolette blomster. Nedover Gave de Cestréde virker fjellgårdene halvt forlatte. Ved Pragneres (895moh) er vi ved veis ende for dagens høydepunkt.

Fiolette blomster ved Col de Suberpeyre.

Herfra følger ruten veien og blir en kjedelig vandring fram til Luz St Saveur, bare avbrutt av en like kjedelig vandring i skogen opp mot croix de Sia (1025moh). Etter en stund kommer ruten inn på den opprinnelige GR10 ruten fra Cauterets og følger den forbi Pont Napoleon (755moh), en bro som går over den dype Gavarnie dalen, til Luz St Saveur (720moh).

Pont Napoleon, som går høyt ovenfor bunnen av Gave de Gavarnie.

Etter en times pause i Luz St Saveur, hvor jeg tok en titt på tempelridder-kirken og spiste lunsj, starter jeg å gå mot Bareges. I starten er det ganske så bratt og det begynner å bli varmt. Jeg begynner å bli sliten og merker at ruten til Luz var hardere enn ventet. Det er heller ikke den mest spennende vandringen etter Luz St Saveur heller, passerer Couret d'Ousset (1322moh). Først ved å gå inn i Bolou-dalen og Gué de Bolou (1460moh) tar turen seg opp igjen i et stykke fin natur.

Tempelridder-kirken i Luz St Saveur.

Sliten ankommer jeg Bareges hvor jeg tar inn på Gîte d'Etape l'Oasis. Bareges-dalen var et områdene som ble hardest rammet av flommene i Pyrenene, noe som kanskje forklarer hvorfor det var så stille på stedet denne lørdagskvelden. Et engelsk par som gikk GR10 tidligere enn meg opplevde å få beskjed underveis at hotellet de skulle overnatte på her måtte rives og måtte så finne et annet sted, de endte opp på Oasis de og. Hele campingplassen her ble revet bort av flommen.

Bolou-dalen.

Deler rom med to tyskere som går en strekning av GR10. Stille på stedet, spiser en god middag på Restaurant l'Isba; spekemat, magret de canard, ost og is til dessert. Etter en slitsom og stort sett kjedelig dag, med unntak av den flott starten, føles det godt å krype til køys med lovnaden om flott vær imorgen.

<- SaugueOredon ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg