lørdag 10. august 2013

(GR10) Dag 12: Borce - Gabas

Lengde: 25.5km (241.2km), tid brukt: 9:33 (96:21).
Høydemetere (opp / ned): 1691m (13379m) / 1314m (12369m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 650moh / 1027moh / 2288moh.
Vær: Overskyet om morgenen, sol resten av dagen.


Jeg våkner til den skuffende erkjennelsen at ute er det grått og trist, skuffende da dette er en av dagene jeg har sett mest fram til på turen. Mye en fortsatt må lære seg når det gjelder å takle høye forventninger. Etter å ha spist frokost inne i gîte'n slår jeg og Dominique følge fra Borce.

Fort du Portalet, som før voktet fjellovergangen mellom Frankrike og Spania ved Col du Somport.

Skyene bombarderer fjellsidene høyt oppe, etter Etsaut følger ruten en liten vei bort mot starten på en av de mest spennende seksjonene av GR10. Opp mot fjellene stiger Chemin de la Mâture seg opp inne i fjellet omtrent, ruten er hugget ut av fjellet for å kunne frakte tømmer brukt til å lage master med ned fra fjellet. Uansett vær så er dette en knalltøff tur. Det er dypt ned til bunnen av ravinen man går langs, på den andre siden vokter Fort du Portalet over fjellpasset mellom Frankrike og Spania.

Chemin de la Mâture, en trasé hugget inn i fjellet for å frakte tømmer ned fra fjellet.

Stien trenger inn i skogen når vi legger Chemin de la Mâture bak oss. Vi tar en avstikker til Pont de Trungas. Videre oppover blir det klart at jeg må ta avskjed med Dominique, det var i utgangspunktet klart at dette ville være vår siste dag på GR10 sammen da Dominique sine planer inkluderer å gå Tour du Pic du Midi d'Ossau. Men han sliter med knærne sine og er usikker på om han i det hele tatt vil være i stand til å gjennomføre den turen. Dermed sliter han med å holde følge med meg også, samt at jeg har en lengre rute å gå enn han idag. Jeg har hatt en veldig hyggelig tid sammen med Dominique på turen og han har jo vært en slags reddende engel tidligere. Så litt vemodig er det å måtte si farvel. Den gode nyheten er at været har begynt å klarne opp.

Når jeg ankommer Cabane de la Baigt de St-Cours (1560moh) har skyene nesten helt forsvunnet. Ruth og Therese sitter ved siden av hytten og slapper av med hver sin kaffe som de har kjøpt av gjeteren på hytta. Jeg kjøper meg et glass med cola fra en liters flaske som hentes fra en vanntank. En dag for avskjeder, jeg skulle ikke møte de to Sveitsiske damene igjen senere heller. Det er et flott syn oppover dalen.

Cabane de la Baigt de St-Cours, hvor gjeteren har sin egen lille kafé.

På vei opp den flotte dalen passerer jeg også Yves og Jean-Paul. Høyt oppe går en flokk med sauer i rekke opp en fjellside. Bratt opp mot Col d'Ayous (2185moh) hvor jeg passerer Col de Hourquette de Larry (2055moh) på veien opp. Og så brer smilet seg fra øre til øre. Fra passet er det en mektig utsikt, jeg ser rett imot majestetiske Pic du Midi d'Ossau (2884moh). Langt nede ligger Lac Gentau med Refuge d'Ayous ved siden av. Ikke en sky på himmelen, skuffelsen er glemt.

Utsikt tilbake fra Col d'Ayous.

Setter meg på en liten kolle ved siden av passet mens jeg nyter utsikten og en kopp med varm te, før jeg klatrer opp på Pic d'Ayous (2288moh). Nydelig utsikt mot et massivt fjellandskap. En god del folk her også, men nede ved Refuge d'Ayous og vannet nedenfor kan jeg se enda flere. Jeg gir etterhvert slipp på den fantastiske horisonten og begir meg bratt nedover mot Lac Gentau.

På Refuge d'Ayous er det mange folk, hytta skal være fullbooket for kvelden, og det er mange telt på vei til å bli slått opp langs vannet. Spiser en sandwich på hytta før jeg sier farvel til Yves og Jean-Paul også. Så bærer det ned i folkehavet mot Lac de Bious-Artigues (1417moh), hvor jeg nesten går i kø nedover dalen. Over ruten blir Pic du Midi d'Ossau nå høyere og høyere. Årsaken til folkemassen blir klart litt nedenfor vannet (Bious-Artigues), en stor parkeringsplass i enden av en vei gjør området lett tilgjengelig. Ruten følger veien ned mot Gabas.

Pic du Midi d'Ossau. Fantastisk utsikt fra Col d'Ayous med Lac Gentau og Refuge d'Ayous nedenfor.

Gabas derimot er med unntak av veien som går rett igjennom landsbyen et stille sted. Så er det ikke det store stedet å snakke om heller, noen få hus på hver sin side av en halvveis traffikert vei. Men stedet har to hoteller og en lokal bar, i tillegg til ett veldig lite kapell. Kvelden blir hyggelig nok, jeg spiser middag på hotellet sammen med Jean-Jacques og en annen franskmann som også går GR10. En liten flokk med kuer blir jagd gjennom veien. Chemin de la Mâture og utsikten mot Pic du Midi d'Ossau var noe av det som gjorde at jeg valgte å gjennomføre GR10, så det ble en flott dag i Pyreneene.

Gabas.
<- BorceGourette ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg