mandag 12. august 2013

(GR10) Dag 14: Gourette - Arrens-Marsous

Lengde: 14.0km (277.7km), tid brukt: 4:51 (108:39).
Høydemetere (opp / ned): 640m (15487m) / 1108m (14626m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 1346moh / 878moh / 1799moh.
Vær: Sol, tordenvær om kvelden og natten.


Stort sett en transportetappe idag, men med en dramatisk slutt på dagen. Det er en kort tur over til Arrens-Marsous som ikke byr på de store utfordringene, noe som igrunn passer meg bra idag. Jeg ligger litt på etterskudd med klesvasken og det kan være greit med en kortere dag for å hvilt beina litt. Etter dagens etappe vil jeg ha vært på beina i to uker.

Utsikt til landskapet ovenfor Gourette.

Den største stigningen for dagen er opp mot Col des Tortes (1799moh) i starten, med en flott utsikt tilbake bare skjemmet av synet av Gourette. Flotte og karakteristiske gråhvite fjell som peker mot den blå himmelen. Ved Col des Tortes er jeg nødt til å ta den spisse steinen som ser ut til å balansere på toppen av passet i et nærmere øyesyn, noe som medfører litt småklatring. Etter passet slår jeg følge med Jean-Jacques.

Col des Tortes med sin karakteristiske spisse stein.

Lengre ned går ruten ned gjennom dalen, men vi velger å ta til 'Chemin de la Voiture' istedet. Som også er beskrevet som ruten i guideboken fra Cicerone. Dette medfører at vi må gå gjennom to dårlige, men ikke lange, opplyste tunneller i lyset fra våre hodelykter. Strekningen er kjent som en del av Tour de France og vi er nå i Ossau dalen, en del syklister kommer susende forbi oss nå og.

Utsikt mot Col de Saucéde.

For Jean-Jacques er Col de Saucéde (1525moh) det siste passet han skal krysse før han er ferdig med sin vandring, herfra er det bare en rolig vandring ned mot Arrens-Marsous. En hund bjeffer iltert mot meg på veien ned. I Arrens-Marsous har jeg plass på Gîte-Auberge Camelat som skal være anerkjent for maten sin.

Chemin de la Voiture. Vandring på vei i Ossau dalen.

Været skifter fort, fra å være klar blå himmel går det snaue tredve minutter før mørke skyer ruller inn og regnet høljer ned mens tordenen flerrer opp himmelen. Middagen på herberget er absolutt fantastisk; gazpacho, grillspyd med frukt og skinke, terte med kjøtt, ørrett og ris, samt gateau Basque med krem. På kvelden er det korsang på torget i Arrens, ett mannskor synger sanger om fjellene, fjellfolket og deres tilfluktssteder mens dumpe tordenknall kan høres rundt om i horisonten. Små lys fra hytter oppe i fjellene kan skimtes.

Utsikt over Ossau dalen.

Om natten bryter et voldelig tordenvær ut over landsbyen, jeg kan høre tre lynnedslag omtrent samtidig. Og så går sirenene av i landsbyen, jeg lurer på om lynet har slått ned. Jean-Jacques, som jeg deler rom med, sover fortsatt rolig så jeg tar det rolig. Ute øker tordenværet i intensitet, en halvtime senere går sirenene av engang til. Nå våkner Jean-Jacques og. Det rister så smått i huset. Jeg er glad jeg ikke er ute å går i dette tordenværet. Får senere vite at sirenene er for å vasle de frivillige brannmennene om at må komme, siden det ikke er noe offentlig brannvesen i landsbyen. I løpet av natten roer det seg.

Tordenvær i Arrens-Marsous.
<- GouretteIlheou ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg