tirsdag 27. august 2013

(GR10) Dag 29: Pla de la Lau - Esbints

Lengde: 24.4km (568.5km), tid brukt: 9:05 (219:20).
Høydemetere (opp / ned): 1446m (32496m) / 1563m (31955m).
Høyde (start / slutt / høyeste): 927moh / 810moh / 1892moh.
Vær: Tåke, grått og trist, overskyet, noe blå himmel.


Skyene gir seg ikke for fem flate øre, nok en morgen hvor skyene invaderer Pyreene og river og sliter i fjellsidene. I løpet av natten hadde det regnet mye mens jeg sov en tornerose-søvn inne. Dagen idag skulle by på mye av det samme som de siste dagene, men med en antydning til bedring mot slutten. Til nå har Ariege'n gitt et inntrykk av å være en mye dystrere del av Pyreneene enn resten.

Trykkende skyer i fjellene ovenfor Pla de la Lau om morgenen.

For dystert er ordet når den våte stien går opp i Muscadet-dalen mot Cap des Lauses. Det er en tung start på dagen under det undertrykkende været som ligger mellom fjellsidene. Smilet er likevel på plass, det er jo et eventyr jeg er ute på, dårlig vær eller ikke. Møter på en annen enslig vandrer rett før Cap des Lauses (1892moh), senere skulle jeg få vite at det sannsynligvis var en annen nordmann.

På stien mot Col de la Laziès.

Endelig ferdig med den harde stigningen, herfra går stien langs fjellryggen. Med klart vær er jeg sikker på at dette ville ha vært en flott vandring med nydelig utsikt, jeg får klare meg med de få glimtene jeg får gjennom skylaget. En ikke alt for tett tåke bringer jo og atmosfære til et landskap. Et nytt pass, Col de la Laziès (1840moh), passeres.

Jeg går ut på en kolle ved siden av stien for ikke å se noe som helst, men på vei ned kommer Étang d'Ayes (1694moh) fint til syne. Ett blått øye i et grått hav og den fineste utsikten så langt. Det er et fint vann med flotte forhold for å slå opp ett telt ved siden av, men det er alt for tidlig for det nå. Det virker som at skyene tar seg en pustepause når jeg er ved vannet og åpner opp for mer av landskapet rundt for en kort periode. Jeg tar en pause jeg og.

Étang d'Ayes. Et flott vann som hadde vært en ideell teltplass.

Ved Col d'Auédole (1730moh) går jeg og tenker på hvor få folk jeg har møtt på ruten i Ariege'n i motsetning til tidligere, da en stor gruppe med vandrere kommer opp fra hytta nedenfor (Cabane du Clot d'Eliet). Typisk. Det har nå lettet litt og jeg gjør et klesskift inne i hytta. Ruten går så ned en anonym sti mot Étang de Bethmale. Det eneste som stikker seg ut er den merkelige ruten hvor jeg passerer rett ovenfor en noe slitt låve, vandrer et godt stykke bortenfor for så snu og passere rett nedenfor samme låve.

Kommer ned til Étang de Bethmale (1060moh) som fra oven så grønn og innbydende ut gjennom trærne, men litt mer skittent ut på nært hold. Et hyggelig nok vann uansett, noen få som promenerer rundt vannet. Så går det opp igjen, mot Pas de la Core (1395moh). Her går det en bilvei over som må krysses, og det er en del som stopper for å ta utsikten i behold. Nå er det til og med noen blå glimt å se blant skyene.

Étang de Bethmale.

Etter Pas de la Core begir jeg meg inn i et slags Snøfte Smith-land, en får en følelse av at dette er en litt avsidesliggende bakevje. Noen få, slitte og nesten tilfeldige gårder ligger strødd omkring i dalen jeg går i. Begynner å nynne på banjo-melodien fra Deliverance. Det sagt, så stortrives jeg, det er en hyggelig vandring. Stille og rolig, bare lyden av sirissene høres.

Lengre nede i denne dalen ligger Esbints (810moh), som er målet for dagens vandring. Og det er et hyggelig og knøttlite sted. Gîte'n på stedet er et lite og veldig hyggelig hus, med bare plass til ti personer. Her bor det bare fire stykker fast hele året, som i tillegg til å drive gîte'n også driver gårds- og seter-drift på stedet. Når jeg ankommer ligger det litt klær over alt, det er en annen vandrer på gîte'n, Claire. Vi spiser middag inne hos vertskapet ved siden av, god og mye mat.

Utsikt fra Pas de la Core. Endelig litt blå himmel og se igjen.

Mot kvelden begynner det å regne ute, men inne kan vi slappe av med fyr på ovnen. En vekslende dag i Pyreneene idag, hvor Étang d'Ayes og vandringen gjennom dalen før Esbints var den store beholdningen, med en hyggelig kveld i Esbints som avslutning på dagen.

Esbints. Et lite og hyggelig sted hvor man får en varm velkomst på gîte'n.

<- Pla de la LauAula ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg