torsdag 4. september 2014

(Baekdudaegan) Dag 1: Cheonwangbong - Seseok

Lengde: 5.7km (5.7km), tid brukt: 4:17 (4:17).
Høyde (start / slutt / høyeste): 1915moh / 1151moh / 1915moh.
Vær: Hovedsaklig overskyet, med noe sol.


Stående på toppen av Cheonwangbong på 1915moh, som er det høyeste punktet på Sør Koreas fastland, tar jeg inn den første pusten av Baekdudaegan. Herfra går det bare nedover. Store mengder av hvite skyer bukter seg målløst rundt toppen. Den første dagen på ruten består av en kort etappe, siden jeg har brukt første delen av dagen på å klatre opp hit til starten av ruten fra Jungsanri. Etter å ha tilbrakt over en time på toppen, kanskje med et lite håp om at det vil klarne, løfter jeg opp sekken min. Det er tid for å gå, et eventyr venter.

Toppen av Cheonwangbong, starten på Baekdudaegan.

Fra Cheonwangbong er ruten lett synlig, da den er den eneste muligheten du kan gå. Bortsett fra å gå ned igjen. På grunn av det store antallet av mennesker som går i nasjonalparken har Korean Forest Service (KFS) sett seg nødt til å begrense tilgangen til avgrensede ruter. Tregjerder eller tau danner grenser på hver side av stien. I tillegg er det bygget opp trapper som hjelper deg opp de bratteste partiene på ruten. En del av meg føler meg litt som ett lite barn som blir ledet med hånden, vant med som jeg er til å kunne gå fritt i fjellene her hjemme. Landskapet derimot er fantastisk og begrensningene gjør ikke skjønnheten til den utsøkte visdommens fjell noe mindre.

Utsikt tilbake mot Cheonwangbong.

Skyene virker fornøyde etter at jeg har forlatt Cheonwangbong og har frigitt mer plass på himmelen, noe som fører til at utsikten åpner seg opp på begge sider av ryggen. De standhaftige og langtlevende Koreanske barlindtrærne (de kan leve i over 1000 år), jumok-namu, vokser i grupper rundt omkring på ryggen. Det er en nydelig vandring og på en klar dag vil den nok være nesten spektakulær. Siden jeg er en utlending i Sør Korea blir jeg ofte møtt med nysgjerrige blikk på ruten fra andre fjellvandrere.

Ruten som går langs en åpen rygg nedenfor Jeseokbong.

Rett før jeg gikk opp mot Jeseokbong møtte jeg på Hyeok-Je Jeon, som her står på en utsiktsplattform rett nedenfor toppen av Jeseokbong.

På vei opp mot den neste toppen etter Cheonwangbong, som er Jeseokbong på 1808moh, møter jeg på Hyeok-Je Jeon. Han er nysgjerrig og etter å ha pratet litt sammen slår vi følge til Jeonhabong (1730moh), hvorfra han snur og går ned fra ryggen igjen. Han er et hyggelig og behagelig reisefølge. På en utsiktsplattform rett nedenfor toppen av Jeseokbong (ruten går ikke over toppen, men bukter seg rundt den) peker han på de forkullede restene av brente barlindtrær. Resultatet av en uforsiktig vandrer som laget et bål på ryggen. Utsikten fra plattformen er fantastisk, med Jungsanri fortsatt synlig langt nede. Vi stopper for en pause på Jangteomok hytta, hvor han tilbyr meg noe godteri og energibarer. Jangteomok hytta er et veldig populært overnattingssted, på grunn av sin nære beliggenhet til Cheonwangbong; hvor man kan stå opp tidlig og gå opp til toppen for å nyte soloppgangen.

Utsikt fra Jirisan.

Baekdudaegan buktende videre i horisonten, sett fra klippeformasjonene på Jeonhabong.

På toppen av Jeonhabong er det noen klippeformasjoner som jeg klatrer opp på toppen av, som gir flotte utsikter tilbake mot startpunktet av ruten og fremover mot Baekdudaegan-ryggen som fortsetter gjennom Jirisan fjellene. Ruten nå og da dukkende under grupper av trær. Jeg er i godt humør og ikke i hastverk, bruker min tid på å nyte landskapet. Av en eller annen grunn så er det forbudt å gå opp til toppen av Chotdaebong (lysestake-toppen), på 1703moh, den siste delen av stien opp avstengt med rep. Området nær toppen derimot, tilbyr meg en god utsikt over det store rododendron feltet (som vil blomstre rosa tidlig på sommeren) og ned til sluttpunktet mitt for dagens vandring, Seseok hytta.

En undulerende sti, gjerdet inn for å hindre at folk sliter ned landskapet utenfor.

Her ser jeg tilbake fra Samshinbong, etter å ha klatret opp en trapp som er bygget for å hjelpe deg opp den bratte klatringen til toppen.

Det er ikke tillatt å telte i nasjonalparkene i Sør Korea, så hvis man planlegger å overnatte så må man gjøre det i en av hyttene til KFS. Det du får når du betaler for å overnatte på en hytte, du må bestille på forhånd for å kunne overnatte, er en tildelt nummerert plass på en brisk og ikke noe mer. Du må selv ta med deg all maten, kokeutstyret og hva du ønsker å sove i, selv om man kan få leid tepper på hytta. Hver hytte har i tillegg en liten butikk, som selger veldig basiske provisjoner (ikke nok for ett skikkelig måltid). Seseok hytta er en ganske så stor bygning lokalisert med gode utsikter mot sørøst.

Selv om mesteparten av ruten gikk på en åpen rygg, så beveget ruten seg innimellom under dekke av trær.

Mens jeg lager min første middag på ruten, bestående av det som skulle bli gjengangeren i matveien, ramyeon (nudler); blir jeg nok engang mottaker av det som Koreanerne kaller for jeong. En annen vandrer som går alene inviterer meg over og deler middagen sin med meg, som består av mye bacon og kimchi. Jeg vil prøve å forklare hva jeong er i ett senere innlegg. Mørket har senket seg over ryggen mens vi har spist; langt nede lyser det fra flimrende lys i horisonten. En veldig fin første dag på ruten går mot slutten.

Seseok hytta nedenfor rododendron feltet.

<- CheonwangbongNogodan ->

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

populære innlegg